2007-02-25

Bert gör ny dokusåpa

-Jag håller på med en dokusåpa om uteliggare, sa Bert Karlsson på ett mingel som jag bevistade igår i samband med Melodifestivalens delfinal i Gävle. Bert kom till Gävle direkt från Knutby där han träffat Åsa Waldau för att samtala om deras gemensamma bokprojekt på Berts nystartade förlag "Heja Sverige".

Bert berättade öppenhjärtigt att han grät efter att ha sett filmen "Om morgondagen vet man aldrig" som är en ny dokumentär av filmaren Kirsi Nevanti. I filmen som hade premiär i veckan möter vi uteliggarna Pontus och Marina. Båda har de ramlat ur samhällssystemet. Om Pontus berättas det att han haft eget företag, fin bostad och familj. Som skrotsamlande uteliggare med husvagn läser han matematik och nådde tillbaka till samhällets respekt med jobb som lärare på KTH. För Marina ser det dock mörkare ut.

Bert menade att han nu fyllts av tanken att göra en dokusåpa om uteliggare. -Vi ska visa att en uteliggare kan resa sig om de får chansen och man satsar.

Jag blir lite splittrad inför Berts idé. Kanske kan han fästa uppmärksamhet på uteliggares situation men erfarenheterna av dokusåpor är kanske inte de bästa. Dokusåpor har alltid haft starka kommersiella intressen i bakgrunden och eftersom de på goda grunder kan sorteras in i genren förnedrings-TV är risken att man motverkar sitt syfte.

Även om Bert är en charmig och på många sätt imponerande person kunde han inte undsläppa sig sina gamla Ny Demokratifloskler och uttala: -Här i Sverige är vi så duktiga på att hjälpa u-länderna men uteliggarna struntar vi i.

Enligt min mening en lite förenklad och populistiskt argumentation. Men kan Bert Karlsson hjälpa till och göra något för uteliggarnas situation är det givetvis bra.

DN skriver om "Om morgondagen vet man aldrig"

Andra bloggar om: , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hur kan du ha fördragsamhet med Bert och samtidigt vara så kategorisk mot biskop Anders och pingtsledaren Sven-Gunnar Hedin?

Anonym sa...

Bert representerar sig själv medan samfundsledarna säger sig företräda 120 000 pingstvänner och 83 000 katoliker i Sverige. (SST:s siffror 2005)

Jag är van vid att det flyger grodor ur munnen på Bert Karlsson. Men det flyger också ut ett och annat godhjärtat.

När det gäller den katolske biskopen och pingsrörelsens talesman säger Göran Hägglund: -Här finns ett uttalat hot

Att sedan tala om abortturism när alla vet att den som har pengar i Polen kan få en abort utförd på klinik trots landets lagstiftning.

Det hade varit bättre om man snabbt varit ute och fördömt de präster i USA som förgripit sig mot barn. Men icke.