2007-02-13

Bodström och Ask fäktas på fel arena

Just nu känns det som att justitieutskottets ordförande Thomas Bodström är den enda som företräder oppositionen. Med tanke på de frågor som ligger på justitieutskottet verkar inte varje utspel med kritik som ideologisk motiverad. Idag går han, möjligen lite förhastat ut, och kritiserar brottsofferarbete i Uppsala län. Enligt SvD har projektet Tryggare Uppsala län syftet att minska brottsligheten och se till att de som utsatts för brott får stöd för att på så sätt öka tryggheten. Projektet har letts av polisens brottsofferenhet och ett viktigt inslag är att tydliggöra rollfördelningen mellan myndigheter, ideella organisationer, kommuner och privata företag.

–Det känns väldigt cyniskt att försöka tjäna pengar på brottsoffer. Självklart är det bra att företagare vill engagera sig i brottsförebyggande arbete, men då kan de göra det på ideell basis, säger Thomas Bodström. Bodström syftar på att ett antal företag, däribland Svenska kyrkan, gått in med pengar i utbyte mot bland annat reklamplats på webbplatsen.

UPPDATE: Läs Martin Garlövs kommentar nedan om Svenska kyrkans engagemang i denna verksamhet.

Om det nu handlat om att sätta McDonaldsreklam på polisbilar hade jag förstått Bodströms reaktion. Polisens verksamhet ska givetvis inte finansieras med anslag från företag. Men i detta fall handlar det om att skapa nätverk där polisen är en av flera aktörer. Det handlar alltså om att skap ett samhällsengagemang. Där är givetvis kommuner, kyrka, organisationer och företag viktiga komponenter.

Men uppenbarligen har inte heller justitieminister Beatrice Ask någon särskilt nyanserad syn på detta initiativ. Detta bevisar hon när hon oreflekterat med politisk retorik säger: –Polisen har för små resurser, och då är det alldeles utmärkt att företagen hjälper till.

Nu kan Beatrice Ask fixa större anslag till polisen. För hon menar väl inte att sponsring är en finansieringskälla för polisen.

Andra bloggar om: , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tryggare Uppsala är ett samarbetsprojekt. Initiativet skulle lika gärna ha kunna kommit från kommunen eller någon frivilligorganisation. Nu kopplas pågående förebyggande åtgärder samman med nya insatser och fler parter satsar tid, pengar och specialkompetens.

Svenska kyrkan är en av deltagarna i projektet. Vi kommer inte göra polisens arbete. Vi sponsrar inte. Vårt ekonomiska bidrag går till verksamhet och inte till att få en logga på en webbplats.

Germunds Blog sa...

Uppsalapolisen behöver all hjälp de kan få och jag tycker att initiativet är bra. Sveriges manchettpolistätaste organisation, har redan fått 20 miljoner i extrabudgetärt bidrag för att sanera verksamheten och den nye länspolismästaren Eric Steen har en svår uppgift. I Enköping-Håbo-Heby-distriktet, är polisledningen en ren katastrof, vilket de inte ens märker i Uppsala trots alla uppvaktningar av medborgarna och alla kritiska tidningsartiklar.