2007-02-09

Enrådighetsmyndigheten FRA betyder inte Försvarets Radioanstalt

UPDATE: Nu har jag gjort en egen källkontroll och konstaterar att det heter Försvarets Radioanstalt enligt förordning (1994:714) med instruktion för Försvarets radioanstalt. Jag har alltså fel nedan.

Jag noterar att alla tidning skriver Försvarets Radioanstalt (FRA). Det är nog egentligen fel även om Nationalencyklopedien har samma förklaring. FRA är numera en civil mynidghet under Försvarsdepartementet och den gamla förkortningen är idag ett namn. FRA är en så kallad enrådighetsmyndighet vilket innebär att myndigheten saknar styrelse och leds enbart av en generaldirektör.

Regeringens förslag om att ge FRA möjlighet att avlyssna datatrafik till och från utlandet rycker allt närmare att bli verklighet. Detta efter att lagrådet i princip sagt ja till det av till exempel Rikspolisstyrelsen och Säkerhetspolisen hårt kritiserade lagförslaget.

Det är därför intressant att konstatera att det faktiskt är vänsterbloggarna som är i majoritet när det gäller att värna medborgerlig frihet och avståndstagande från övervakningssamhället. Under 70-talet var det moderaterna som profilerat ledde kampen mot mardrömssamhället i Orwells framtidsroman 1984. Nu sitter samma parti på regeringstaburetterna och vinkar igenom radikala förändringar. Efter Rikspolisstyrelsens beska kritik måste det vara en enorm framgång för försvarsministern ger tummen upp för lagkonstruktionen.

Annica Tiger, Lagrådet säger i princip ja till avlyssning
Kulturbloggen, Personlig integritet blir en lyx som få kommer att ha råd med
Magnus tankar, Risgryn mot terrorister
Jinge, Omröstning Sveriges dummaste minister

Andra bloggar om: ,

1 kommentar:

Politruck sa...

De befogenheter som FRA ska få enligt Odenbergs förslag är otäcka hur än man vrider och vänder på dem:

att utan misstanke om brott få söka nyckelord i all trafik som passerar landets gränser

Spelar det då någon roll om FRA är en civil myndighet eller ej?


mvh /Jan Garefelt