2007-02-21

Man kan inte ha synpunkter på en tidnings lokalisering

Tidningen Gringo som delas ut i Metro var fjärde måndag är en tidning som uppmärksamma livet i miljonprogrammens förorter. Tidningen beskriver sig själv ha ambitionen att visa på varm, kärleksfull och optimistisk journalistik om Sverige.

Eftersom jag aldrig läser Metro har jag heller aldrig kollat på Gringo men jag har hört att redaktionen bestämt sig för att etablera sig i Landskrona för att hindra Sverigedemokraternas tillväxt.

Idag berättar SvD att moderatpolitikern Marko Huttunen vill se Gringo i Landskrona. - Jag vill inte ha hit en massa proffstyckare som tror att de har alla svaren. Det skulle bara göra saken värre. Vi vill inte ha hit en massa stockholmare som ska tala om för oss vad vi ska göra, de kan stanna kvar i sin förort, säger Marko Huttunen.

Marko, som också bloggar, är givetvis fri att tycka som han vill. Men det är mycket egendomligt att ha synpunkter på hur en seriös tidning väljer att etablera sig. Hade det varit en porrblaska eller nazistisk paskill hade jag begripit reaktionen. Det är också egendomligt att SvD uppmärksammar Markos pressmeddelande. Det handlar trots allt inte om någon tung skånepolitiker utan en vanlig kommunfullmäktigeledamot i Landskrona tillika ersättare i kommunstyrelsen och ledamot i vuxennämnden.

Tacka vet jag kommunalrådet Tutti Johansson Falk (m) i Landskrona. Hon verkar skärpt liksom sin företrädare Susanne Wallmark (oppositionsråd).

Andra bloggar om: , , ,

9 kommentarer:

Anonym sa...

kul - kunde du inte läsa gringo, i alla fall en gång, innan du klämmer ur dig något.

Anonym sa...

Det är klart att politiker inte bestämmer var en tidning ska etablera sig, men om Gringo försöker göra en stor grej av att de ska ut och missionera mångkultur för lantisarna då är det väl klart att berörda politiker kan vilja uttala sig. Det handlar ju om den politiska situationen där den här moderaten är aktiv.

För övrigt är Gringos projekt dels dömt att misslyckas och dels ganska oförskämt. Folk på den svenska landsbygden har en tendens att inte tycka om när upphöjda proffstyckare från Stockholm försöker uppfostra dem. Det gäller alldeles oavsett politiska åsikter.

Per Westberg sa...

Jag har bara läst Gringo på nätet och vet inte om de artiklarna är representativa. De har trots allt verkshöjd.

Carl Robert har rätt. Man kan inte komma från förorten i storstan och tro att man når ut med sitt budskap i landsorten. Det är naivt och kanske en nyttig erfarenhet för Gringos redaktion.

Gringo kanske kommer att få en riktig aha-upplevelse och inse att Sverige är större än Stockholm och dess förorter.

Jonathan sa...

Han har ju rätt i det han säger. Tidningen tillför nada konstruktiva saker, det enda den gör är att rättfärdiga användandet av avskyvärda slanguttryck.
All cred åt Marko!

Per Westberg sa...

Det är ju läsarna som avgör om en tidning är värd att läsa. Det där med avskyvärda slanguttryck vet jag inte riktig vad det är. Jag förstår om man använder slang. Det skapar samhörighet.

Anonym sa...

"Hade det varit en porrblaska eller nazistisk paskill hade jag begripit reaktionen."

Du tycks ha en problematisk och motstridig syn på yttrandefriheten.

Anonym sa...

Blogge
En problematisk syn på tryckfriheten har jag. Det har de allra flesta männsikor. Men jag respekterar värnar om de gränser som finns och vill absolut inte att vare sig porr eller politisk extremism ska inskränkas inom ramen.

Men motstridig är inte min syn på yttrandefriheten. Det var därför jag skrev nazistisk paskill. En paskill är ju en anonym skrift och anonyma alster har ju ett begränsat tryckfrihetsrättsligt skydd.

I vårt land har vi värnat möjligheten att framföra åsikter anonymt genom systemet med ansvarig utgivare.

Jag värnar yttrandefriheten och tycker att vi i Sverige har ett bra system och rimliga begränsningar. Jag är också tacksam att riksdagen av tradition i allmänhet är försiktig när det gäller nya krav på inskränkningar i yttrandefriheten. Barnpornografiförbudet var en rimlig sådan inskränkning.

Marko Huttunen sa...

Per Westberg, det är inte endast läsarna som avgör om en tidning är värd att läsa. Det är även de som väljer att avstå från att läsa den som avgör om den är värd att läsa.

Mitt utspel handlar dock inte om huruvida Gringo i första taget är läsvärd eller inte. Det handlar om att Gringo inte kommer att göra Landskrona bättre.

Per Westberg sa...

Markku
Jag läser varken Le Figaro, Il Pais eller Berliner Zeitung. Trots att jag avstår från att läsa dessa tidningar är de säkert värda att läsa. Kanske hade det varit bättre om Du koncentrerat dig på att Gringo skulle vara dåligt för LAndskrona framför att ha synpunkter på var redaktionen väljer att förlägga sin verksamhet.

Historien har alltför många exempel på makthavare som velat påverka redaktionellt arbete.

Men en sak är i alla fall bra. Du har lyckats få igång en debatt.