2007-02-08

Nej man kan inte skriva vad som helst på sin blogg

Kulturbloggen om yttrandefrihet
Med den träffande rubriken "Den medborgerliga rätten att ha en egen åsikt verkar inte gälla för medarbetare på Sveriges Radio" skriver Kulturbloggen om webbredaktör George Wood på Sveriges Radio International. Arbetsgivaren hotar med åtgärder mot Wood för att han lägger ut al-Jaziras engelska nyhetssändningar på sin egen sajt och på Youtube - utan den arabiska kanalens medgivande. Den public serviceanställde Wood kritiseras också av arbetsgivaren för att han har en blogg där han uttrycker politiska åsikter.

– Vi kan inte förbjuda samtliga SR-medarbetare att ha bloggar, men man har en skyldighet att vara opolitisk och uppfylla sina journalistiska åtaganden, säger Mikael Nilsson, kommunikationsdirektör vid Sveriges Radio till Journalisten.se

Kulturbloggen ställer den befogade frågan:

Är inte det ett övergrepp på George Woods medborgerliga rättigheter? Bygger inte en demokrati på att vi har yttrandefrihet? Att han i sitt arbete inte ska förmedla politiska ståndpunkter är en sak, men vad han gör på sin fritid borde vara hans ensak.
- Men varenda medborgare och invånare i ett demokratiskt land måste väl ha rätt att blogga så länge han eller hon inte begår kriminella handlingar?, fortsätter Kulturbloggen.

Nej man får inte skriva vad som helst på sin fritid
Sanningen är, enligt min uppfattning, att man på sin fritid inte kan skriva vad som helst på sin blogg. Ett anställningsavtal, eller som i det här fallet, ett kollektivavtal kan faktiskt inskränka det som vi reflexmässigt tror tillhör vår privata sfär. Beroende på vilken anställning och uppgift man har kan man faktiskt få sparken om man på sin fritid uppträder på ett sätt som skadar arbetsgivaren. Man är illojal.

Men den som är offentliganställd har däremot en större yttrandefrihet genom regeringsformen och hade Sveriges Radio varit en statlig myndighet hade dessa regler varit omöjliga.

Den förre chefen för LO-TCO rättsskydd Kurt Junesjö rättskydd har skrivit bra om detta på sin webbplats. Klicka här.

Personligen har jag förståelse för Sveriges Radios agerande. Det är naturligtvis knepigt om man har en medarbetare som till exempel inte respekterar upphovsrätten som ju är så viktig i journalistiskt arbete.

Och vill man blogga friare kanske man ska fundera på att byta arbetsgivare om man jobbar på Sveriges Radio. De allra flesta arbetsgivare ser nog inga problem med att personalen bloggar på sin fritid men en god tumregel är att vara försiktig med att blogga om det egna jobbet.

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: