2007-02-23

Polis - Det omöjliga jobbet


En 36-årig polisman i Örebro län har friats av Göta hovrätt från åtal om dråp och tjänstefel. Även Örebro tingsrätt hade friat polismannen vilket åklagaren accepterat men av fullt förståeliga skäl överklagades denna dom av föräldrarna och den dödades syster.
Ett TV-program, minns inte vilket, har uppmärksammat fallet och förklarat polismannen skyldig till dråp. Men lyckligtvis är det inte TV-publiken som dömer utan kvalificerade domstolar som lyssna till vittnen, målsägande, tilltalade, advokater och sakkunniga.
Övertygande frikännande
Jag har nu läst domen som är väldigt övertygande. Polismannen har helt klart haft skäl för sin nödvärnsinvändning och det är bra att han frias. Det är en djup tragik att en svårt sjuk ung man får sätta livet till men man måste konstatera att en polisman i denna situation där mångas liv står på spel har kort tid på sig att fatta beslut. Polismannen hade oturen att skjuta ett skott som rikoschetterade och dödade den unga mannen. Det är lätt för oss i allmänheten att i TV-soffan ha synpunkter på polistaktik men för polismannen som har bråkdelen av en sekund att fatta beslut på är saken en annan.
Åklagare tvingade att åtala
Det är uppenbart att åklagaren ansett det rätt att åtala så att en domstol ska kunna ta ställning till fallet. Orsaken till åklagarens handling är givetvis att man vill undvika kritiken att rättsväsendet inte klarar av situationer där polismän misstänks för brott.
Ingen vill hamna i den situation som polispatrullerna i Lindesberg gjorde. Men vi ställer krav på polisen att de kan hantera svåra situationer. Det gjorde man i dett fall men olyckliga omständigheter orsakade en ung mans liv.
Örebro län är vidsträckt och polistätheten är inte den största. Jag hörde en gång en polisman i Örebro berätta vad en rattfylla i Nora en vardagskväll kunde betyda för insatsberedskapen i övriga delar av länet. Och man häpnar av att höra hur reducerade polisresurerna blir i Kopparberg, Hällefors, Degerfors och Hjortkvarn. Kanske hade utgången i detta fall blivit en annan om polisen hade haft tillgång till specialutbildade insatsstyrkor som finns tillgängliga i vissa län eller de piketstyrkor som finns i Stockholm. Göteborg och Malmö. Men i Lindesberg hann man inte mobilisera.
Man kan inte vara nöjd med en situation där en ung psykotisk man dör. Det är djupt tragiskt. Men det är bra att en enskild polisman som varit med om ett komplicerat ingripande inte fälls till ansvar för en situation där hans handlingsutrymme varit begränsat. Om polismannen skulle ha fällts i detta fall hade det kunnat äventyra säkerheten för oss alla. Polismän hade tvingats inta en överdrivet passiv hållning i liknande situationer. Passiva poliser är ett hot mot oss som förlitar oss på polisens skydd.
Andra bloggar om:

Inga kommentarer: