2007-02-03

Religionsneutrala kollektivavtal

Prästen Marta Axner skriver bra om Arbetsgivarorganisationen Almega som igår gick ut och föreslog "religionsneutrala" röda dagar. Detta refererades utförligt i Kyrkans Tidning under fredagen och personligen tycker jag att förslaget är rimligt utifrån respekten för skilda religioner.

Men sanningen är att Arbetgivarorganisationen Arbetsgivaralliansen sedan länge har den typ av avtal som Almega nu efterlyser. Redan i april 2005 skapades ett avtal som gjorde det möjligt för samfund och de religiösa organisationer att anpassa arbetstiderna till samfundens helger. Det innebar till exempel att man lokalt skulle kunna komma överens om att ha ordinarie arbetsdag på långfredagen och istället vara ledig eller få ob-ersättning en annan dag som bättre stämmer med samfundets helgdagar.

-Det tar hänsyn till att Sverige är ett land med människor från många olika kulturer och religioner och avtalet är ett sätt att bekräfta och visa att alla oberoende av bakgrund har samma möjlighet och plats på den svenska arbetsmarknaden, sade Åke Göransson när avtalet infördes 2005. Åke Göransson är utsedd som arbetsgivarrepresentant för romersk katolska kyrkan.

Information om Arbetsgivaralliansens kollektivavtal

DN, Arbetsgivare vill ha helg när det passar
Diskrimineringsombudsmannen välkomnar förslaget

Andra intressanta bloggar om: , , , ,

2 kommentarer:

Peter Olevik Dunder sa...

Vad jag förstår så finns ett visst fackligt motstånd då detta kan innebära att produktion kan genomföras under kristna högtider utan att ob-ers utbetalas till de anställda som önskat fira andra högtider.

Det här ger mer frihet till den enskilde samtidigt som facket oroar sig för att det samtidigt kan bli billigare för arbetsgivaren. Snacka om att ha fel perspektiv om fackets uppgift är att värna medlemmarnas intressen.

Att individer som önskar fira andra högtider än de kristna nu kan ges denna möjlighet och att arbetsgivaren eventuellt får billigare omkostnader så är det ett "text book example" på en "win-win-situation"!

Liberalt fackligt arbete vore att säga JA!

Anonym sa...

Som alltid får det bli tagande och givande. Det är inte helt lätt detta eftersom två arbetsfria dagar i veckan är baserade på en kristen tradition. Givetvis menar jag söndagen och den sedan slutet av sextiotalet arbetsfria lördagen som ju handlar om förberedelse för söndagen.