2007-02-14

Ryssland är en kärnvapenmakt

DN skriver idag om Försvarsmaktens ändrade syn på Ryssland. Något som framkom ganska klart om man följde Försvarsmaktens seminarium till kungen den 30 januari i år. Ryssland får en all bättre ekonomi och ökar därmed anslagen till sin militärmakt. Man bör dock ha klart för sig att Försvarmakten bara ser militär upprustning i Ryssland och absolut inga intentioner att använda sina militära resurser.

Men det kanske inte är en upprustning som är det största hotet. Ryssland är en instabil kärnvapenmakt. Aftonbladets ledarskribent Mats Engström har uttryckt detta tydligt i höstas i samband med morden på Politkovskaja och Litvinenko. Mats Engström skrev:
Oavsett vilka som mördade Politkovskaja och Litvinenko så borde omvärlden se Rysslands mörka sidor tydligare. Det finns många band mellan makten i Kreml och
den gråzon där säkerhetstjänster och organiserad brottslighet möts. En gangsterstat med kärnvapen växer fram på andra sidan Östersjön. Det hotar oss alla.
Ett militärt hot innebär givetvis att vårt eget försvar måste ha förmåga att anpassas till en förändrad hotbild men även andra politikområden är medel för att minska risken för konflikt. Det handlar om ett utbyggt EU, diplomati, bistånd och internationell polisiär samverkan. Läs mer här om SIDAs arbete i Ryssland. Det är ett bra arbete.

2 kommentarer:

Germunds Blog sa...

Det vore klädsamt om ryssarna såg till att ta hand om sina fattiga i stället för att rusta.

Då kanske de skulle klara sig utan bistånd från Sverige.

Per Westberg sa...

Det är bra att sprida demokratiska värderingar.