2007-02-03

Vargen kommer, vargen kommer

Lokaldelarna i Uppsala av både Aftonbladetoch Expressen har stora rubriker om ett halvblod utanför Enköping som skulle ha angripits av en varg.

Uppsala Nya Tidning dementerar dock uppgifterna om att en varg skulle ha förorsakat hästens skada. Såret ser gammalt ut säger länsstyrelsens rovdjursansvarige och en distriktveterinär som identifierar skadan som ett trycksår. Flera veterinärer i Uppland ifrågsätter uppgifterna och en hovslagare berättar om sjukdomar som kan orsaka den här typen av sår.

Sammantaget verkar det vara en kompetent skara experter som ifrågasätter de spekulativa uppgifterna om ett vargangrepp.

Lokalredaktionerna verkar ha problem med att hitta nyheter och källkritiken verkar lysa med sin frånvaro. Men när man så här uppenbart sprider fördomar om vargen vore det rent spel att plocka bort artiklarna från webbplatsen. Det är väl ändå rätt undermålig journalistik att överlämna till läsarna att i kommentarerna ifrågasätta artikelns riktighet.

I övrigt är jag lika skeptisk över Aftonbladets nyhet om skärmflygaren Nicky Moss som attackerades av örnar i Australien. Däremot är det dagens sanning att en hund skällde på mig i går.

Andra bloggar om: , ,

3 kommentarer:

Germunds Blog sa...

SvD
AB

Min personliga åsikt i varg- och lodjursdebatten i Uppland, är att vi har ett jägarproblem.
För att balansen i naturen ska kunna återställas, krävs en kraftfull reducering av jägarstammen.

De enda djur som jag vill se en utökad jakt på är fästingar.

Per Westberg sa...

Ja just det. Fästingar. MEn tyvärr är det väl framförallt rådjuren som bär dessa små varelser.

Christoffer Willenfort sa...

@ germund
Briljant skrivet :)