2007-03-04

Carl Bildt kan inte uppträda som avatar

Det är anmärkningsvärt tyst kring vad det egentligen innebär när Sveriges utrikesminister utan att blinka är beredd att inviga en svensk ambassad i en virtulle värld. Staten ska inte delta i lekar.

Jag tillhör dem som applåderat Carl Bildts närvaro i bloggosfären och tyckt att en hel del kritik som framförts mot honom i allmänhet varit överdriven. Men frågan är om inte Jinge idag kommer att få många att fundera över hur Sveriges utrikespolitik hanteras när han på ett förtjänsfullt sätt berättar om den virtuella världen "Second Life".

Jag tycker att Second Life är en fantastisk skapelse men är klart kritiskt till att utrikesministern omedelbart hoppar på en inbjudan att inviga en svensk ambassad i den virtuella världen. Det är Olle Wästberg som i egenskap av generaldirektör för Svenska Institutet bjudit in Carl Bildt och han tycker väl att han därigenom fullgör sin uppgift att öka omvärldens kunskaper om och intresse för Sverige.

Länk till Svenska Institutet, Svenska institutet öppnar House of Sweden i Second Life

Problemet med att staten genom utrikesministern aningslöst ger sig in i Second Life är att man inte riktig vet i vilket sammanhang man hamnar på Second Life. För en stat och dess utrikesförvaltning gäller det att hålla sig i verkligheten och inte bjudas in i fantasivärldar. Utrikespolitik är för allvarligt för att låta sig medverka till lek i kommersiella sammanhang.

Utrikesministern kan ha en blogg men frågan är om utrikesministern kan uppträda som avatar. Och vem i all världen kommer att bemanna den svenska ambassaden i Second Life.

Men frågan kvarstår. Varför är det så tyst kring denna "affär"? Svaret ligger naturligtvis i att statsvetarna och politikerna aldrig har spelat Sims och sannolikt att ordet avatar, annat än som religionsvetenskaplig term, inte ingår i den egna vokabulären. Givetvis inser även jag att det inte handlar om någon vanlig ambassad och det återstår att se vad Svenska Institutet hittar på. Förhoppningsvis blir det inget annat än en vanlig enkel turistbyrå.

Jinge, Second Life, nyliberalernas våta dröm
Wikipedia om Avatar
Wikipedia om Second Life

Carl Bildt tackar ja till inbjudan att inviga en ambassad
Fokus den 2 mars, Utrikesminister utan utrikespolitik

Andra bloggar om: ,

9 kommentarer:

Per Westberg sa...

Tack Jinge
Nej så ska det inte vara. Nu har jag rättat länken.

Idag körs Vasaloppet. Gubben på din bild ser ut som kung Gösta i Vasaloppets logotype.

Per Westberg sa...

Det finns många avarter av avatarer. Användningen av avatarer avtar inte. Men eftersom jag utgår från att Du själv gjort din bild behöver du inget avatarsavtal.

Anonym sa...

Varför skulle Second Life vara att anse som en lek? Är det tvärtom inte en av de viktigaste arenorna att synas?

Per Westberg sa...

Sveriges utrikesrepresentation bör hellre verka än synas. Mig veterligt har Second Life inte erkänts i folkrätten så det konsulära arbetet lär inte vara lätt att utföra.

Anonym sa...

Second Life är ett steg i en utveckling som jag tycker nog att det är viktigt att även Utrikesministern bör vara förtrogen med.

Att inte veta hur utvecklingen av de viktiga kommunikationskanalerna fungerar vore ju faktiskt än mer fel.

Tycker nog att det är för många politiker som är ytterst okunniga om utvecklingen som faktist leder världsekonomin. Internet har gjort vår världs globala ekonomi ta jätteskutt.

Second life kommer nog också vara en del i den utvecklingen. Reuters är där. Toyota säljer bilar för att deras kunder ska köpa riktiga bilar sedan. Ekonomin och den virtuella världen kommer att spela en viktig roll även ur en global politisk synvinkel. Då är det bra att ha en utrikesminister som vet vad han pratar om...

Per Westberg sa...

Det är bra att utrikesministern är förtrogen med Second Life. Att privata företag (Reuters är ju börsnoterat) ser till att vara närvarande på Second Life är naturligt. Det handlar om vilken marknadsföring och kundexponering som helst. Företag annonserar ju i alla upptänkliga forum.

Men att konungariket Sverige genom en statlig myndighet (Svenska institutet) sätter upp en ambassad är något helt annat. Då blir det plötsligt utrikespolitik och man funderar på om det är skämt eller allvar.

Att sätta upp en turistbyrå skulle jag inte tveka inför. Men ambassaden i den virtuella världen känns inte som den mest analyserade, genomtänkta och politiskt förankrade aktiviteten från utrikesministeriet.

Anonym sa...

Det är ju inte UD som sätter upp ambassaden så det är ju inte en formell ambassad.

Jag gissar att Calle Bildt här handlar mer som den teknikintresserade privatperson han också har rätt att vara.

Jag håller med om att det hade varit mer korrekt att öppna turistbyrå. Det är ju det som SI ska pyssla med att marknadsföra Sverige...

Ambassad är litet fel tycker jag.

Dessutom vore det intressantare att bygga ett campus där utbildare kunde verka och man kunde ha en folkbildande verksamhet. Ohio håller på att bygga ett..

Dessutom så finns det redan system för undervisning i Second Life...
Sloodle är ett lms för second life.

Vi kommer se en snabb utveckling inom 3D webb tror jag.

Per Westberg sa...

Det hade nog varit mer rätt om Sten Tolgfors hade invigt "ambassaden". Han har ju främjande av export, import och utländska investeringar i Sverige samt Sverigebilden i utlandet som ansvarsområde.

Jag lusläste Svenska Institutets pressmeddelande och tycker att det är lite olyckligt att de pratar om ambassad. Jag utgår ifrån att det til syvende og sidst Sveriges närvaro inskränker sig till en tursistbyrå.

Men visst kommer det att hända saker i 3D webb.

CV sa...

Pröva att spela Sims. Höj skatterna. Folk flyttar. Så är programmet konfigurerat.
Politik finns överallt och om vi inte är med och påverkar det som händer i de virtuella världarna får vi en generation som inte vet annat än djungelns lag.
Klart vi måste vara med i de virtuella världarna också.
Inte varenda en av oss, men några i alla fall.
Det är inte så smart att bara lämna över det till Bildt och kompani.
RS
kulturbloggen.com