2007-03-07

Där rök poliserna

UPDATE: Äldre- och folkhälsoministern Maria Larsson (kd) är helt kallsinnig till tanken på dygnet runt-öppna krogar enligt SvD. Fem stjärnor i Maria Larssons bok.

Om Alliansen verkligen lovade fler poliser är osäkert men de flesta har nog intrycket att det i alla fall var ett vallöfte. Men nu lovar, enligt DN, Stockholms socialborgarråd, den till staden nyinflyttade Ulf Kristersson, att man genom nya riktlinjer ska öppna för dygnetruntöppna krogar med utskänkning. -Stadens uttalade ambition är att vara en attraktiv stad som erbjuder sina invånare och besökare ett levande, spännande och varierat restaurang- och nöjesutbud. Dagens regelverk rimmar illa med den ambitionen, säger Ulf Kristersson.

Det låter ju roligt och det vattna i gomen men det finns en baksida. Det är allmänt omvittnat att fler krogar och utökad utskänkning leder till fler brott. Kristdemokraterna papperstiger om en civilkuragelag kommer till användning och de eventuellt utökade antalet poliser kommer att slukas upp med att patrullera sena nätter, sitta och skriva anmälningar och ta upp vittnesförhör på gator, torg och sjukhus.

-De flesta våldsbrotten i city inträffar under fredags- och lördagsnätter. Med fler nattöppna krogar ökar alkoholkonsumtionen och därmed brottsligheten, det är väl kända fakta, säger Citypolisens operativa chef, polisintendenten Pia Sjunnegård-Dahlbom.
Det är tråkigt att Kristersson i ett utfall av nyliberalism bortser blundar för polisens oro. I sammanhanget glömmer man även bort att det är ett antal nattliga festprissar som snurrar runt i natten med narkotika i kroppen. Vad dessa människor kan ställa till med har vi sett ett antal exempel på och det är obegripligt att Kristersson blundar inför fakta.

Läs även SvD

Andra bloggar om:

5 kommentarer:

Per Hagwall sa...

Väl kända fakta, vilket polisintendenten borde känna till, är också att det är när krogarna stänger som bråken uppkommer, så dygnetruntöppna krogar är inte alls entydigt dåligt i det avseendet.

Per Westberg sa...

Nja det där är inte hela sanningen. Ibland påstås det t.o.m. vara en skröna. Det är nämligen duktigt med bus hela tiden krogarna är öppna. SAmband är enkelt. Ju fler timmars alkoholintag desto fler tillfällen till konfrontation. Vidare gäller att hyggliga män som är berusade ofta är målsägande.

Det finns även ett samband som säger att det inne på krogar bråkas mer ju senare natten lider.

För polisen är det enkelt. Nattöppna krogar har inneburit fler brott oavsett om det är pik vi stängningsdags eller ej.

Anonym sa...

Ja men då kan väl du ta å hjälpa de nu styrande att förstå vilken dundertabbe detta skulle vara.
*Nico (drog & spritfri taxichafför som endast jobbar dagtid då hot & spyor inte hade nån kul inverkan på mig)

Anonym sa...

Det är inte så noga när krogarna stänger, huvudsaken är att dom inte öppnar.

Per Westberg sa...

Hej Nykter
Om vi tittar på statistiken borde nog krogarna öppna hela tiden. Just vid öppningstid ser det ut att vara lugnt på stan.