2007-03-03

Hänglåsbråk i Rom

Hänglås på en bro över Tibern i Rom har utlöst ett politiskt bråk i Italien.
Det är Roms socialistiske borgmästare Walter Veltroni som infört böter för dem som hänger upp hänglås på Ponte Milvio, en bro som går över Tibern i centrala Rom. 50 Euro i böter får kärlekspar som ertappas med att hänga upp ett hänglås på Ponte Milvio och slänga nyckeln i Tibern.
Traditionen att befästa sin kärlek genom att skriva sina namn på ett hänglås, låsa fast det i lyktstolparna på Ponte Milvio, och kasta nyckeln i Tibern är ingen gammal tradition. Italiens ungdomar har tagit till sig denna sed som finns i två kultromaner av Federico Moccia utgivna 1992 och 2006.
Borgmästare Veltronis politiska motståndare i Berlusconis högerpopulistiska parti Forza Italia och det nyfascistiska National Alliance anklagar nu borgmästaren för att kränka förälskade pars rättigheter.
Jag stödjer Walter Veltronis initiativ för att skapa ordning i Rom. Främst därför att jag misstror hans politiska motståndare.
Slutligen vill jag skicka en hälsning till kollegan, folkbildaren och juristen
Kanske bör vi sluta med traditionen att hänga upp det där hänglåset lite här och var i Europa. Snart åker jag till London och plockar ner det för att senare hänga upp det i Bronx i juni. Jag tänker smörja upp låsmekanismen innan det lämnar den europeiska kontinenten. Du får koordinaterna och kan hämta det vid tillfälle. Men något brott mot lokala ordningstadgor vill jag inte vara med om.
En alternativ placering av hänglåset är 38°53'51.58" N, 77° 2'11.63" W. Där finns ett långt staket. Glöm inte GPS:en
Andra bloggar om:

Inga kommentarer: