2007-03-24

Kom igen Securitas visa G4S


Kilopriset på den gula tre skilling banco var vid senaste föräljningen 562 miljarder kronor.
I sommar är det 150 år sedan det rara, Tre skilling banco gul, stämplades i Kopparberg i Västmanland (Örebro län). Detta frimärke betecknas som världens dyraste och när det senast såldes till en privatperson på en auktion i Köpenhamn 1998 uppgick köpeskillingen till 15 miljoner kronor.
För kostsamt att visa
Nu visar det sig att turistbyrån i Kopparberg inte har råd att låna frimärket under sommaren för att visa upp det. Försäkringskostnader och bevakning skulle bli alldeles för kostsamt.

Tänk vad kul det hade varit om någon marknadsnisse på Securitas kom på att man skulle sponsra äventyret och låta ett gäng väktare åka till Kopparberg för att bevaka detta världsberömda frimärke. Den svenska världskoncernen kan ju om inte annat missa chansen genom att konkurrenten G4S (Group for Securicor) kommer på samma briljanta idé.
Spännande historia
Historien om det gula feltrycket är spännande redan från början då det hittades av den fjortonårige, sedemera överstelöjtnanten, Georg Wilhelm Backman putanför Västerås. Han sålde märket till en frimärkshandlare i Stockholm för sju kronor och på den vägen är det.
Och om man får tro Svenska Dagbladet så finns det spännande historier kring företag också idag. Läs artikeln i SvD från den 26 juli 2005, Frimärkssamlare i skalbolagshärva
Ölassociationer
Frimärket har under många år givit namn åt en känd ölsort. Det är småländska Banco bryggerierna (som under 90-talet ägdes av Refaat el-Sayed) i Skruv som sedan mellanölets dagar haft produkten "Tre Skilling Banco" i sortimentet. Just nu finns inte Tre Skilling Banco som öl efter att Banco brygggeri 2002 köpts upp av? Ja just det - ironiskt nog - Kopparbergs bryggerier.

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: