2007-03-06

Onödigt lagförslag

EFTERTEXT: Jag läste Kristdemokraternas webbplats www.civilkurage.nu . Den ger osaklig information om det faktiska rättsläget. Eller vad säger man om följande vilseledande och manipulerande text i en valbroschyr:

Om du ser ett litet barn ligga med ansiktet nedåt i en vattenpöl, vad gör du då? Lyfter du upp barnet? Ropar du på hjälp? Om du inte ingriper utan bara går därifrån – tycker du att du gjort rätt?


Det moraliska svaret är givet och alla begriper att det inte är en lag som gör att vi skyndar till barnets undsättning. Men sannolikt har Göran Hägglund och advokaten Peter Ahltin missar att det just vid denna situation faktiskt finns en civilkuragelag. Läs nedan om lag om skydd mot olyckor.

Alliansen vill införa en civilkuragelag berättar SvD. Ett gammalt socialdemokratiskt förslag om skyldighet att ingripa när man ser ett brott håller på att dammas av i Rosenbad. Detta är ett typisk populistiskt förslag som emanerar från Kristdemokraterna och som knappast förändrar moral och beteenden. I stället borde man lyssna på polisen som oroas av att en lagstiftning kan innebära att färre kommer att vittna.

Det finns redan "civilkuragelagar"
Jag vill hävda att mobiltelefonens entré faktiskt inneburit att allt fler brott anmäls till polisen. Det har alltså blivit bättre även om vi matas med påståenden att folk inte gör någonting.

Sanningen är också att det finns lagstiftning likt denna som allmänheten inte känner till.

2 kap. 1 § lag (2003:778) om skydd mot olyckor har följande lydelse:

Den som upptäcker eller på annat sätt får kännedom om en brand eller om en olycka som innebär fara för någons liv eller allvarlig risk för någons hälsa eller för miljön skall, om det är möjligt, varna dem som är i fara och vid behov tillkalla hjälp. Detsamma gäller den som får kännedom om att det föreligger en överhängande fara för en brand eller en sådan olycka.

Det här är en klockren regel som knappast kan ifrågasättas och den som bryter mot denna paragraf kan dömas till böter. Men jag tror knappast att majoriteten av svenskarna känner till denna regel och det är definitivt inte denna som leder till att vi ringer 112 när något inträffat.

När man talar om civilkuragelag glömmer man gärna bort att det också finns annan lagstiftning som gör att den som inte ingriper kan straffas. Så är det till exempel för den som har en tjänsteplikt att ingripa. Badvakten, polismannen, ordningsvakten, väktaren med flera.

Även en förälder har lagstadgad skyldighet att ingripa till sitt barns försvar eller att förhindra om det egna barnet begår ett brott. Givetvis gör föräldern detta men vet han eller hon att det står i en lag?

Mordet på John Hron
Slutligen vill jag berätta om det naziinfluerade mordet på John Hron i Kode utanför Kungälv 1995. John Hron var en stor människa som tagit sin tillflykt från ett våldsamt gäng. Men när hans kamrat hotades till livet begav han sig till kamratens undsättning men hans liv ändades. En av nazisterna som såg dödsmisshandeln utan att i alla larma dömdes för underlåtenhet att avslöja brott. Detta gäller enligt 23 kap. 6 § brottsbalken underlåtenhet att avslöja vissa allvarliga brott som är å färde. Misshandel som inte är ringa är ett sådant brott.

Andra bloggar om:

Inga kommentarer: