2007-03-12

Prins Charles en hackkyckling


Storbritanniens tronföljare kronprins Charles framställs i media på många sätt. På samma gång som han beskrivs som tölpaktig, snobbig, känslokall ges en bild av en person med genuint intresse för arkitektur och miljö.

Prins Charles en lobbyist
Men ikväll har tv-kanalen Channel 4 sänt en dokumentär där kronprinsens stab (Clarence House) beskrivs som en lobbyorganisation med engagemang i allsköns frågor. Det handlar om åsikter om lantbruksmetoder, arkitektur, mul- och klövsjukan och om världshavens tillstånd.

-Om han blev kung utan att ändra sig skulle det bli ett herrans liv och uppståndelse, och slutligen skulle hela den konstitutionella monarkins apparat vara hotad, säger juridikprofessorn Lord Kenneth Wedderburn i en intervju.

På detta kontrar kronprinsens sekreterare Sir Michael Peat: -His role and the way he contributes to national life will change when he becomes King," he wrote.

Kan en kronprins engagera sig i politiska frågor
Det är omöjligt att övertygande försvara en ordning i staten där man ärver ett ämbete som är förenat med makt. Men man kan, och bör verkligen, försvara en konstitutionell monarki som den vi har i Sverige där kungen som statschef saknar makt men där han är symbol för samling och tradition. I Storbritannien har drottningen en större politisk makt än statschefen har i Sverige och läget är något annorlunda. Det finns ett utrymme, om än begränsat, för en tronföljare att engagera sig i frågor som upplevs som politiska. I Sverige är detta utrymme sannolikt större än i Storbritannien. Det är inte säkert att prins Charles gått över gränsen för det tillåtna. Han har ofta blivit en hackkyckling.

DN, Prins Charles döms ut som framtida kung
Prinsens eget försvarstal

Inga kommentarer: