2007-03-11

Stöd för hbt-personer i Rom


Igår samlades stora folkskaror på Piazza Farneze i Rom för att uttrycka sitt stöd för den italienska regeringens lagförslag om att tillförsäkra homosexuella pars rättigheter. Bland annat föreslår Prodiregeringen att homosexuella ska tillerkännas arvsrätt.

För ett par veckor sedan föll Prodis koalition på frågan om finansieringen av trupperna i Afganistan men även detta nya lagförslag kan stjälpas av de egna leden. Den utövande katoliken och regeringschefen Romano Prodi står på sig eftersom homosexuellas rättigheter var ett tydligt inslag i hans valkampanj förra året och katolska grupper har nu mobiliserat sig mot regeringens lagförslag som de menar utgör ett hot mot familjen. Jordbruksministern Franco Dillini, som tillhör det socialdemokratiska partiet, Democratici di Sinistra kontrar genom att klargöra att ett 20-tal europeiska länder har ännu mer genomgripande lagar för hbt-personers rättigheter. -I inga av dessa länder syns tecken på att den traditionella familjebildningen skulle hotas, säger Dillini som också refererar till Danmark. -Danmark var det första landet som tillerkände homosexuella samlevnad, och i Danmark är födseltalen högre än Italien, fortsätter han.
Det är uppenbart att center/vänstergrupper i Italien allt oftare kritiserar katolska kyrkans inblandning i politiken. Det syns i Italien och det syns i Spanien. Men också tradionella europeiska kristdemokratiska grupper på högerkanten gör sina markeringar vilket jag konstaterade den 25 februari i blogginlägget "Kyrkoledarkritik eko från Bayern". Den gången var det de tyska kristdemokraterna i CDU och CSU som klagjorde att de inte accepterade synpunkter från kyrkan när det gällde valet av ordförande i det bayerska CSU.

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: