2007-04-08

Bloggkommentar avvaktas

Nobel kritiserar passivitet inför brott mot mänskliga rättigheter
På dagens SvD Brännpunkt kritiserar advokaten ochförre diskrimineringsombudsmannen, juris doktor Peter Nobel Sverige för passivitet när det gäller mänskliga rättigheter. Han menar att vi inte är trovärdiga ute i världen, "så länge vi på ett hycklande sätt förtiger ­bristerna i vårt eget land, ­övriga Västeuropa och USA".

Rubriken i debattartikeln är "Bildt hycklar i utrikespolitiken" men när man läser hela artikeln inser man att det inte bara är utrikesministern som kritiseras av Peter Nobel. Nobel har för överigt en särskild auktoritet då han även varit generalsekreterare i Svenska Röda Korset och ledamot av FN:s kommission för avskaffande av rasdiskriminering.

När svarar Bildt på sin blogg
Nu återstår att se hur länge det dröjer innnan Carl Bildt svarar från sin semester i södra Europa. Carl Bildt har välförjänt haft skrivuppehåll sedan den 4 april men nu kanske det är dags att kommentera. Möjligen reser Nobels artikel alltför komplicerade frågor och ett svar tarvar nogsamma överväganden. Det handlar ju om både inrikes- och utrikespolitik på alla fronter.

Carl Bildts blogg, Alla dessa dagar

Bildt polisanmäld
Ett intressant inlägg om Carl Bildts blogg finns idag på Jinge. Bloggaren Jinge har i slutet av mars polisanmält och JK-anmält utrikesministern. Förvisso är jag skeptisk till spektakulära anmälningar från privapersoner men i detta fall finns det klar substans i påståendet att Bildts omodererade kommentatorsfunktion innehåller enskilda uttalanden från privapersoner som kan innebära brott. Jinge menar att detta kan strida mot den s.k. BBS-lagen.

Egendomligt nog har media, såvitt jag kunnat finna, inte uppmärksammat denna anmälan. De rättsvårdande myndigheternas hantering av anmälan är betydelsefull när det gäller gränserna för yttrandefrihet och bloggandets spelregler. Detta ärende har samma dignitet som Göran Perssons förseelser mot anmälningsrutiner i arbetsmiljölagstiftningen.

Själv ställer jag mig frågan om det verkligen är så att Carl Bildt har en omodererad kommentatorsfunktion. Kan han i så fall inte anställa Luf:s förre pressekreterare Per Jodenius att hjälpa till. Jag är övertygad att den mannen skulle göra ett bra jobb och efter kommande veckas rättegång är det dags att lägga skulden åt sidan.

Jinge: Carl Bildts kommentatorsträsk
Jinge: Jag har polisanmält Carl Bildt

BBS-lagen, Lag (1998:112) om ansvar för elektroniska anslagstavlor

Andra bloggar om: , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Kan man någonsin ta Jinge på allvar?
Allt som inte är gediget s-märkt med Ledarens Godkännande och VU:s sanningsintyg i 3 ex betraktas ju som lögn?
Men han är kul i all sin upprördhet, men Jinge borde nog lugna sig lite, kan inte vara bra för hjärtat att hålla på sådär!
Jinge + en dos "s-info", sen är dagens humormått fyllt.

Per Westberg sa...

Anonym
Det är bra att utrikesministern bloggar men han borde ha en moderator.

Kommentaren om Jinge och s-märkning har jag svårt att förstå. Det verkar vara en missuppfattning.

Anonym sa...

Nobel har sin syn pa tillvaron helt klargjord. Han tycker vi ska klaga pa bristen pa manskliga rattigheter i vast europa och usa. Hur vore det om vi istallet klagade pa de lander som ar diktaturer, inte pa de som ar demokratier. Nobels lista pa lander innehaller syd korea och fd sydvietnam, konstigt nog sa vill han inte klaga pa nord korea eller nordvietnam. Nobel vill inte avlyssna en misstankt terrorist forran han har karnvapen bomben klar att detonera hemma i lagenheten. Med den typen av beslutsfattare skulle nog inga brottslingar eller terrorister aka fast. Hans plan att enbart klaga pa "vissa" stater foljer Sossarnas politik som gick ut pa att ge ekonomiskt och moralist stod till krigforande kommunist diktaturer som Kuba, Nord Vietnam, Kina, Angola och Mozambique mfl. I samma anda foljer SvD sossarnas propaganda metoder med att enbart publicera politiska artiklar skrivna av extrem vansterns foretradare.

Per Westberg sa...

Nobel vill nog inget annat än upprätta principer. Endast den som hela tiden kan ifrågasätta sitt eget system kan tala med auktorietet. Nobel avslutar sin debattartikel: Det vore att sopa rent framför egen dörr och skulle ge en plattform för att påtala brister på annat håll.

De mänskliga rättigheterna utgör med Kofi Annans ord de universellt accepterade normerna för ett civiliserat uppförande. De får inte vara förhandlingsbara.

Per Hagwall sa...

En person som likt Nobel utan att blinka anför Kofi-jag-saboterade-alla-försök-att-hindra-folkmordet-i-Rwanda-Annan som moraliskt föredöme har rätt mycket kvar att bevisa innan jag tillmäter hans åsikter något värde...