2007-04-01

Bra att myndigheterna slås samman


Att jag är orolig över att djurskyddet kommer att försämras när Djurskyddsmyndigheten den 1 juli i år läggs ned och tillsynen övergår till Jordbruksverket har jag klargjort här, här här, här, här, här, här, här och här.

När nu jämställdhetsombudsmannen Claes Borgström (bild) meddelar att han kommer att sluta den 31 augusti påminns vi om planerna på att slå samman de fyra diskrimineringsombudsmännen til en myndighet. Regeringen har ju meddelat att man under 2008 ska följa upp ett utredningsförslag som arbetades fram av den förra regeringen där JämO - Jämställdhetsombudsmannen, DO - Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, HomO - Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning, och HO - Handikappombudsmannen ska slås ihop till en en myndiget - Diskrimineringsombudsmannen.

Detta tycker jag är bra. Diskriminering handlar ytterst om kränkning av mänskliga rättigheter och bristfälliga strukturer i vårt samhälle. Med en myndighet lyfts diskrimineringsfrågor fram och vi uppmärksammas på att likabehandling motverkar all form av diskriminering. Det kommer alltid att finnas former av diskriminering och särbehandling där vi inte riktigt kan föra in diskrimineringen i ett enskilt fack men som motverkas på samma sätt som diskriminering på grund av till exempel kön eller etnicitet. Vi kan även förvänta oss att EU-samarbetet kommer att leda till att vi definierar fler diskrimineringsgrunder exempelvis åldersdiskriminering och med en samlad myndighet står vi bättre rustade att implementera arbetet med att motverka nydefinierade diskrimineringsgrunder.

Slutligen noterar jag att det finns många gränsområden på diskrimineringsområdet. Exempelvis är det så att diskriminering av transpersoner är en fråga för jämställdhetsombudsmannen eftersom en transperson särbehandlas på grund av sitt kön. Det handlar ju inte om sexuell läggning men mönstren kring denna typ av diskriminering, och den är stor, uppvisar stora likheter med de kränkningar homo- och bisexuella utsätts för.

Andra bloggar om: ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Djurskyddsmyndigheten har varit fel från början till slut. Dess uppståndelse genom utpressning från miljöpartiet och tillsättningen av dess mediokre ledare var en illavarslande början.

Myndighetens spektakulära och ibland illa underbyggda förslag har dragit löje över djurskyddsfrågorna och därmed motverkat det långsiktiga syftet.

Man får vara tacksam att alliansen gjorde processen kort och införlivar den i jordbruksverket.

Anonym sa...

Inga missar att djurskyddslagstiftningen inte kommer att ändras bara för att tillsynen flyttas till en annan myndighet. Det finns alltså inte skäl att tro att tillämpningen kommer att se mycket annorlunda ut i framtiden. Däremot kommer fokus på djurskyddsfrågor att minska. Det vill kanske Inga men det vill knappast regeringen.

Okunskapen om vilka ärenden som Djurskyddsmyndigheten handlagt är skrämmande och bottnar i en orättfärdig kampanj mot Miljöpartiet. Det vore bättre om djurskyddet stod i fokus och att media avsläjade alla de som de facto inte vill ha ett djurskydd på hög nivå.