2007-04-01

Sveriges Adels kalender 2007


Adelskalender i ny upplaga
I går kväll var det högläsning ur Sveriges Adels kalender 2007 (pop. Adelskalendern) som gällde. I den etthundrade och fjärde årgången har Riddarhusdirektionen på 1033 sidor förtecknat 49 grevliga, 136 friherrliga och 513 adliga ätter.
Sedan adelns sista kvarvarande - i praktiken obsoleta - privilegier avskaffades den 1 juli 2003 utgörs adelskap i Sverige numera enbart av namn och i förekommande fall titulatur. Och det är väl tur. När det gäller titualturen talar vi om grevar och friherrar. Friherrar tituleras muntligt men inte skriftligt baron med ett undantag. Innehavaren av Baroniet Adelswärd på säteriet Adelsnäs i Östergötland titluleras nämligen även skriftligen baron. Någonstans har jag en känsla av att det emellertid inte finns något engagemang i folkdjupet kring dessa subtiliteter.

Nyadlande
Nyadlande förekommer fortfarande i Belgien, Luxemburg, Nederländerna, Spanien och Storbritannien. Häromdagen adlades den irländske sångaren och frontfiguren i U2 Bono (Paul Hewson) som "Knight Commander of the Most Excellent Order of the British Empire" (Storbritanniska Empireorden). Om man blir riddare eller Dame av denna orden blir man adlig men eftersom Bono är irländare och därmed inte drottningens undersåte tilltalas han inte "Sir".

Heraldik
En höjdare i senare års adelskalendrar är att de adliga vapnen återges i färg. Många av dessa vapen är väldigt vackar och tvärt emot vad man kansk skulle tro är de flesta vapensköldarna fyllda med fredliga symboler. Som exempel nämner jag den adliga respektive friherrliga ätten Hierta som har tre hjärtan genomborrade av en pil. Förvisso är detta dödligt men också starkt symboliska kärlekssymboler.

Men den trevligaste vapenskölden tillhör nog den adliga ätten von Konow, nr. 2080 (se bild) där tre luvor pryder skölden. Om man läser vapenbeskrivningen häpnar man lite när tomtemössorna beskriv med orden "tvänne /trenne/ röda långa jude mössor".

Inga kommentarer: