2007-04-14

Vet hut, vet sjufalt hut

DN skriver om en nyöppnad kristen förskola på Hasslö i Karlskrona skärgård med kristen profil och värdegrund. Bakom förskolan står Betaniaförsamlingen på Hasslö och pingstkyrkan i Karlskrona.
Läs mer i Blekinge Läns Tidningar

Krav på tro
Enligt föreningens stadgar ska man ha ett samtal med föräldrarna innan barnen börjar. Syftet är att avgöra om familjens värderingar överensstämmer med förskolans.

Den socialdemokratiske oppositionen protesterar medan folkpartisten Jan-Olof Petersson just nu är positiv till förskolan så länge den håller sig till läroplanen.

Tänk efter före
Givetvis är det bra att det finns förskolor med kristen profil och föräldrarna ska vara medvetna om att man har kristna inslag i verksamheten. Det kan handla om kristen sång och musik, bibeltexter och bön. Men att kalla föräldrar till samtal är givetvis exkluderande. Det känns väldigt främmande för mig att kräva besked om tro och syftet från förskolan är givetvis att den inte ska samla andra än de redan frälsta.

Även det skulle jag kunna acceptera om det inte var för att jag är övertygad att skattestödet till den här typen av verksamhet i verkligheten innebär att någon annan förskola blir lidande. Just Hasslö har historiskt varit en plats med stark frikyrklighet. Om en stor del av föräldrarna på ön sökt sig dit för att hitta andlig gemenskap kommer de som har annan tro eller ingen tro alls att exkluderas. De kan till och med tvingas dagtinga med sin övertygelse. En sådan utveckling kommer att leda till att folkdjupet överlag blir skeptiska till förskolor med religiös koppling. Och det vore synd.

Fabian Månsson
Jag säger som Hasslös store son, frälsningssoldaten, underofficeren och den socialdemokratiske riksdagsmannen Fabian Månsson (1872-1938): -Vet hut, vet sjudubbelt [sjufalt] hut.

Fabian Månsson skrev 1916 boken Rättfärdighetsrörelsen genom tron och han ville nog bara se ärligt troende människor. Du kan läsa mer om Hasslö i en artikel i Sydssvenskan från 2005: Här fostrades en stridbar själ.

Andra bloggar om:

18 kommentarer:

Anonym sa...

Folk måste väl uppfostra sina barn som de vill. De som vill sätta sina barn i ett kristet dagis ska väl få det. Är det hemskt?

Per Westberg sa...

Anonym
Det tycker jag verkligen. Läs min text en gång till. Problemet uppstår när mångfalden upphör. Och det kan den göra på en liten ö som Hasslö.

TheDailyRobusta sa...

Men det mest upprörande i denna historia är väl det att Jan-Olof Petersson (fp) säger att en kristen förskola är helt ok, men att en muslimsk förskola inte är lika självklar, då den kan kopplas till extremism!?

Anonym sa...

Fredde här igen. Jag har läst den en gång till. På vad sätt kan mångfalden hotas av att ett annorlunda dagis öppnas för 20 barn? Det är väl snarare tvärtom att mångfalden ökar? Rent logiskt.
Som kristen förälder har man ju skyldigheten att föra in sina barn i tron. Sedan kommer de ju att ta ställning själva vid vuxen ålder. Men på dagis vill man ju ha en så kristen uppfostran som möjligt.

Per Westberg sa...

dsrg
Tungan slant uppenbarligen på den folkpartistiske politikern. JAg tror inte han menar vad han sade.

Fredde:
På Hasslö bodde vid årsskiftet 1 641 personer och på den enda förskolan, Skäret, fanns 76 barn inskrivna på fyra avdelningar.

Om nu öns pingstvänner får kommunala skattepengar för att dra igång ett konfessionellt dagis med 20 platser är det uppenbart att det andra dagiset får avveckla en avdelning. Och plötsligt står Hasslöbor som inte är pingstvänner utan dagisplats. Så tillvida de inte sätter sina barn i pingsförsamlingens dagis.

Det finns ju exempel från en ort öster om Uppsala där en lokal pingstförsamling avknoppad från Trosrörelsen blev dominerande i både räddningstjänst och skola.

På Hasslö Betanias webbplats konstaterar jag att man länkar till Gospel Sam. www.gospelsam.se

Är det detta som är den nya förskolans pedagogik?

Stackars Hasslöbor.

Anonym sa...

Min äldsta dotter går i waldorfskola sedan 4 år tillbaks.
Innan hon fick börja så var vi där på ett obligatoriskt samtal.

Jag kan inte påstå att det kändes som om de ville hindra mångfalden.

Med andra ord tror jag att du har fel, Per.

Per Westberg sa...

Det är inte troligt att vare sig antroposofer eller pingstvänner vill stoppa mångfalden. När det gäller antroposofer och andra anhängare till Waldorfpedagogiken är jag övertygad om att de inte har baktankar.

Vad jag menar är att mångfalden riskeras när en liten ö i förskingringen men med broförbindelse domineras av en konfessionell riktning. Opinionen kommer att reagera och anse det oacceptabelt när en religiös friskola tar över.

När det gäller Waldorf och Steinerpedagogiken har jag förstått att det blir knepigt när regeringen nu inför krav på centrala prov redan på lågstadiet. Det är synd tycker jag. Waldorf förutsätter om jag förstår rätt att man går tolv år i samma pedagogiska koncept.

Anonym sa...

Ok, jag missade detta med den geografiska begränsningen.

Och det stämmer att det blir knepigt för waldorfskolorna pga. centrala prov. De begärde dispens men fick avslag.

Eftersom inlärningstakten är annorlunda inom waldorf så kommer varenda elev i en sådan skola framstå som ytterst obildad i kärn-ämnena.
Men ingen hänsyn tas till att de istället har andra färdigheter såsom musikinstrument, c-språk, hantverk mm.

Det är rätt att waldorf förutsätter 12 år och att man efter det har högskolekompetens.
Ca 90% av eleverna väljer årligen att läsa årskurs 10, 11 och 12 inom waldorf och de övriga söker till "vanligt" gymnasium.

Per Westberg sa...

Stefan
Jag fick chansen att briljera lite med kunskaper jag fått efter ett besök i Järna.

Anonym sa...

Fredde här. Så för att andra inte kan få dagis så ska kristna åter hindras till detta? Liknar kommuner som vill hindra andra mataffärer än de som redan finns att öppnas.

TheDailyRobusta sa...

Ang. muslimska förskolor: Dock sade han ju ändå det han sade, och även om jag inte är psykologiskt skolad så känns det lite väl freudianskt för att bara slätas över... Var moderaternas valstuge-palabrar för några år sedan också bara slintande tungor?

Per Westberg sa...

Fredde.
Min point är att folk i gemen kommer att blir förbannade över en religiös friskolas dominans. Då är risken stor att opinionen kräver restriktivitet när det gäller religiösa friskolor.

Exemplet Knutby avskräcker där det ju blev en allmän opinion mot att så många medlemmar arbetade i ortens skola. Anklagelserna var väl inte alltid välgrundade.

Tungan slant både i valstugorna och hos den folkpartistiske politikern. Om det är lika allvarliga felsägelser vet jag inte.

Något säger mig dock att folkpartisten nog vid konfrontation kommer att inse sitt misstag.

Anonym sa...

Fredde här. Så när andra blir förbannade viker du dig? Jag tror europakonventioner säger att man ska få uppfostra sina barn enligt ens egen religion. Men jag är inte säker.

Per Westberg sa...

Fredde
Det stämmer att det finns ett tillägg till Europakonventioen som säger:
Artikel 2 – Rätt till undervisning
Ingen får förvägras rätten till undervisning. Vid utövandet av den
verksamhet som staten kan ta på sig i fråga om utbildning och
undervisning skall staten respektera föräldrarnas rätt att tillförsäkra sina
barn sådan utbildning och undervisning som står i överensstämmelse
med föräldrarnas religiösa och filosofiska övertygelse.

Men det betyder inte att det allmänna är skyldig att subventionera all verksamhet.

Vad jag menar är att risken är stor att den allmänna opinionen riskerar att bli intolerant mot konfessionella skolor.

Anonym sa...

Fredde här.Man kan knappast tala om subvention i ett land där staten tar in 60 % av allt i skatt.

Jag förstår precis vad du menar om allmänna opinionen, men man kan inte låta sig styras av den.

Per Westberg sa...

Det är inte pingstförsamlingen i Karlskrona som betalar förskolan. Det är skattebetalarna som gör det. Och skattebetalarna måste man lyssna på.

Anonym sa...

Varför inte låta de som vågar stå för ordning i skolan ha skolor. Det är barnen som bestämmer i kommunernas skolor idag.Därav milijonförluster pga. anarkin i skolan. .Har två närstående som arbetar på skolor i Stockholm. En har varit lärare i 30 år. Är sträng och krävande, både i kunskap och ordning, med krav på sig själv och barnen. Men älskad av barnen och kollegor. Barnen kramar henne, 4e till 6e klassare, pojkar som flickor. Elever sedan tio år tillbaka kommer fram till henne på sta'n och kramar henne efter skoltiden och säger "Dig glömmer man aldrig". Fem elever i hennes klass. Elever som ingen lärare ville ha i sin egen klass, vandaliserade hennes klassrum och rektorerna vägrade polisaanmäla milijonförstörelsen. De ställde sig på elevernas sida.Eleverna har vandaliserat på nytt och bränt ner en förskola. Det nyrenoverade. Nu har rektorerna bslutat att hon ska bort som lärare. De vill att eleverna ska bestämma. Det skrivs på skolas hemsida.Nu mobbas systematiskt alla lärare som anser att ordning på skolan är viktigt. Mobbinggruppen är avskaffad. Vad sägs om detta? Barnen i en kristen skola får lära sig "Älska din nästa som dig själv". "Allt vad ni vill att människorna ska göra mot er det ska ni gör dem". "Döm inte för att ni inte själva ska bli dömda". Vårt skolsystem håller på att braka ihop då man lär barnen. "Tänk först på dig själv". "Slå tillbaka så fort du kan". "Ta mer än du ger" "Låt ingen veta att du stjäl". ex.kompisens mobil, osv.
Nej tacka vet jag en skola där barnen får lära sig respektera Gud och varandra. Det måste Sverige komma tillbaka till det. Annars blir föjden en djup katastrof med blodbad som alltid när hatet och egoismen får råda. SVENSKA FOLK VAKNA!

Anonym sa...

Hej. Ännu en gång bekräftas det att man inte ska lite på vad tidningarna skriver i blindo. Är själv medlem i församlingen vi pratar om och måste få reda ut två saker som ni har fått om bakfoten. För det första så skulle inte detta samtals syfte vara om föräldrarnas värderingar översstämmer med förskolans. Detta samtal skulle vara ett informations samtal där föräldrarna blir upplysta om att vi kommer ha bordsbön och sjunga kristna sånger m.m. Varför skulle vi inte vilja ha in några barn som har föräldrar med en olik värdering en oss?! Det är väll det vi vill ha mest! "Gå ut och gör alla folk till lärjungar"

För det andra, så skulle inte ett öppnande av en till förskola göra att den befintliga förskolan fick avveckla. Hasslö är i STORT behov av flera förskoleplatser och behovet ökar ständigt. Hasslö har under de sista 10 åren, och har fortfarande, en väldigt stor befolkningstillväxt. För mindre än 5 år sedan byggdes det till för dagis/förskola och man tog då till ordentligt för att fylla upp behovet som man såg komma. Men idag ser vi att behovet blev ännu större än beräknat och växer hela tiden.

Komunen gör inget åt det så varför skulle inte vi i kyrkan kunna hjälpas åt och göra en insatts. Vi har haft och har stor betydelse för samhället, även om det är på nergång. Men då vi motarbetas från alla håll hur ska vi kunna hjälpa samhället framåt.