2007-04-24

Vetenskapsmännens utrymme

Igår utgöt statsvetarprofessorn Bo Rothstein besvikelse på journalistiken då han under rubriken "Er ohederliga journalistik skadar mig som forskare" på DN Debatt kritiserade journalister i allmänhet och DN i synnerhet för att knycka forskarrön utan att ange källa. -Jag ser en brist på hederlighet och etik som skadar mig som forskare och därför påverkar min vilja att framöver bistå med kunskaper och information, skriver Bo Rothstein.

Det är lätt att förstå Rothsteins besvikelse men det finns givetvis en annan sida av medias kontakter med forskarvärlden. Två parallella exempel på detta får vi när vi slår upp SvD Brännpunkt och DN Debatt idag. På DN Debatt ges statsvetarprofessorn Tommy Möller eget utrymme och ökar därmed inflytandet och intresset för hans och Rothsteins disciplin då han ger vetenskapsmannens dagsaktuella kommentar på folkpartiledarens avgång och folkpartiets ideologiska inriktning. Tidningen ger alltså utrymme för en kombination av lättsam populärvetenskap i den politiska kommentarens form. Detta må kanske förlåta att journalister ibland kan upplevas sno vetenskapens analyser utan att ange källa.

Samma sak gör SvD Brännpunkt när man låter fyra professorer replikera ett kärnkraftskritiskt debattinlägg och snabbt avfärda ett antal, som det uttrycker det, felaktiga påståenden.

Professor Bo Rothstein får nog bita ihop och acceptera att media inte alltid anger källa. Vetenskapsmännen har uppenbarligen stor möjlighet att komma till tals i media och därmed öka intresset för olika discipliner och vetenskapliga rön. Media är en annan värld än forskarvärlden.

Karin Bojs, chef för DN:s vetenskapsredaktion replikerar på Rothsteins debattartikel i DN:s tryckta upplaga den 24 april.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Runtsnack! - Bäste Besserwisser Westerberg, hur är det med blicken för väsentligheter? - Kärnkraftsartikeln i SvD innehåller ju några mycket skarpa sakargument, vad säjjs om dem? ( - Den där Tommy Möller däremot, han bara bubblar utan att redovisa minsta grund för sina banala spekulationer, och Rothsteins jeremiad inspirerar bara gäspningar.)

Per Westberg sa...

Det heter inte Besserwisser. Det heter Wisserbesser. :-)

Jo nog hade naturvetenskapsmännen klar poänger. Och Möller är som jag själv. Tyck till om allt.