2007-05-06

Bärsärkagång och härnadståg i Lacoste, Burberry och Pringle

Efter gårdagens match mellan AIK och Helsingborg utbröt stora bråk med våld och skadegörelse som följd. DN och SvD berättar att en person är anhållen på söndagsmorgonen och noterar att en fjortonåring körts hem till föräldrarna misstänkt för grov misshandel.

Polisen menar att fotbollshuliganismen antagit nya former spritt sig längre i åldrarna. Själv har jag alltid trott att fotbollsbråkstakar utelsutande kommer från social komplicerade förhållanden men polisen menar att det bland fotbollshuliganer ofta finns unga med en stabil bakgrund. Polisen säger att föräldrarna ofta inte vet om att deras barn sysslar med detta.

I spåren av huliganismen frodas bruk och försäljning av kokain, rohypnol, amfetamin och hasch vilket kanske kan förklara de okontrollerade beteenden som igår drabbade massvis med privapersoner som fick sina bilar sönderslagna. Uppgifter talar om att ett hundratal personer vållade skadegörelse som värderas till miljontals kronor.

Stockholmspolisen har på sin webbplats en pedagogiska information om fotbollshuliganismen och jag fastnar för en detalj som verkligen sticker ut och förvånar. Polisen menar nämligen att de organiserade huliganerna slutat att använda klubbarnas attribut i form av tröja, halsduk och mössa. Detta är en företeelse som startade i England där man började klä sig i märkeskläder för att smälta in blande den städade publiken. -Populära märken är Sergio Tacchini, Pringle, Fred Perry, Le Qoq Sportif, Aquascutum, Burberry, Lacoste, Ralph Lauren, Stone Island och Kappa. Jeans med vita sneakers brukar de också ha, enligt polisen.

Stockholmspolisens webbplats: Fotbollsintresserad eller huligan - så ser du skillnad

Andra bloggar om:

2 kommentarer:

Anonym sa...

Har Sverige blivit protestantiskt ännu?

Per Westberg sa...

Det finns lite reminiscenser av urgamla beteenden. :)