2007-05-04

Greve Stenbock har avlidit


Greve Magnus Stenbock har avlidit på Herrborum i Östergötland. Han blev 95 år gammal och jag hoppas att vi snart får se den fantastiska SvT-dokumentären "I Grevens tid" snart igen.

Magnus Stenbock var en person som levde i sin egen tid. Jag kan inte låta bli att imponeras av denne man även om många av hans åsikter var reaktionära och minst sagt präglade av brist på umgänge med "vanligt" folk. Men hela tiden framskymtar en innerlig kärlek till människor, djur och natur. i Östgöta Correspondenten berättar greven att var och en blir lyckligast om man väljer samma yrke som fadern. Yrken som passar för kvinnor – om de nu måste arbeta – är enligt greven sådana som läkare, sjuksköterska och präst.

DN

Lite personalia med hjälp av NE:s släktartikel:
Den mest kände Stenbocken torde vara fältmarsalken Magnus Stenbock (1663-1717). Han står staty i Helsingborg till minne av slaget vid Helsingborg 1710 som slutade i svensk seger. Detta slag blev slutet på Danmarks försök att återta Skåne.

Denne Magnus Stenbocks sonsons son var förste stallmästaren Gustaf Stenbock (1764-1833) som var gift med Lolotte Forsberg (1766-1840). Hon påstods vara illegitim dotter till kung Adolf Fredrik. En syssling till denne Gustaf Stenbock blev farfars farfar till den som personhistoriker bekante stiftsbibliotekarien i Linköping Carl Magnus Stenbock (1874-1923). Stiftsbibliotekarien var far till greve Magnus som avled i förrgår.

Dessa släktartiklar är underbara.

9 kommentarer:

Pusselbiten - stöd NPF sa...

Det sades att Greven Magnus Stenbock aldrig hittade kärleken.
Kan så hända men 1951 friade han till min mor då hon baravar 18 år och Greven var då 40 år - min mor tackade dock nej till frieriet.
Något hon ångrade många år........

Per Westberg sa...

Ojdå
Men hade hon tackat ja hade hon inte fått rätt Isabel.

Anonym sa...

Rätt till vad?
Sorglig historia bara.....

Per Westberg sa...

Där blev det nog en språklig missuppfattning.

Anonym sa...

Haha Ingen fara - jag fattade lite sent bara.
Min mamma hade alltid längtan att söka upp Greven men gjorde det aldrig-
Det gör mig ont om såna här historier - villka det än gäller.
Men det blir som det blir man får alltid ta koncekvenserna vad man än beslutar dig för i livet.
Isabel

Per Westberg sa...

Ja du Isabel
Det är väl ingen överdrift att påstå att greven på Herrborum inte var någon dussinmänniska.

Anonym sa...

Finns det någon som har ett copyright-fritt fotografi av Magnus Stenbock som kan läggas in i artikeln om greven på Wikipedia. Östgöta-corren svarar inte på tilltal och andra tidningar släpper tydligen heller inte sina bilder. Förmodligen för att dom själva ska kunna tjäna pengar på en förmodad bok. Detsamma gäller dokumentärfilmaren som producerade "i Grevens tid" som håvar in pengar på sin DVD. Greven är värd ett fotografi på Wikipedia, den ledande helt fria encyklopedin på internet. Ett fotografi av hans mor grevinnan Louise Montgomery (f. Mörner) skulle också vara väldigt bra. Se separat artikel på Wkipedia.
Se vidare: http://sv.wikipedia.org/wiki/Magnus_Stenbock_(författare).

Anonym sa...

Vill bara säga att jag jobbade hos greven 1995 nånstans där.. det var en intressant upplevelse =)//Milla

Per Westberg sa...

Spännande Milla