2007-05-08

Inga böter till klubbarna

-Det är inte rimligt att vi ska vara straffskyldiga för saker vi inte kan påverka, säger Hammarbys vd Henrik Appelqvist till SvD. Uttalandet ges med anledning av att Svenska Fotbollförbundet föreslår en fördubbling av de böter som en fotbollsklubb kan få om de så kallade supportrarna bär sig illa åt inne på arenan. Det är Riksidrottförbundets stämma som beslutar om reglerna.

Jag håller med Appelqvist. Det strikta ansvaret för klubbarna är förlegat och tillkom under en tid då man trodde att man kunde organisera bort huliganismen och att det fanns folk i klackarna som kunde hålla ordning på rötäggen. Buset är ett fotbollsproblem men orsakerna är mycket komplexa och finns inte att söka hos fotbollen. Det handlar om allt från socialt utslagna individer till överklasslynglar som under inverkan av droger tappar omdömet i mobben. Kopplingen till annan organiserad brottslighet har funnits i några kända fall. Polisiära insatser, snabba reaktiva insatser hos domstolar och sociala insatser behövs för att stävja huliganismen.

Läs även min besvikelse den 28 augusti 2006 då jag övervägde att konvertera från Hammarby

SvD, Höjda maxstraff för huliganism

Andra bloggar om:

4 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med dig Per. Våldet upphör inte om man bannlyser de värsta elementen från fotbollen, de söker sig bara till nya jaktmarker. Fotboll i sig gör inte människor våldsamma.

Anonym sa...

Vad kommer att hända den 28 augusti 2007? Är du synsk?

Anonym sa...

"Polisiära insatser, snabba reaktiva insatser hos domstolar och sociala insatser behövs för att stävja huliganismen."

Lägg över flera avgifter på skattebetalarna som antingen håller på en annan klubb eller skiter i högsta grad i fotboll.

Du har en fantastisk generaliserande bild av hulliganerna och man märker att du inte alls har försökt stoppa 300 idioter som ska storma planen.

och... "Fotbollen i sig gör inte människor våldsamma."
Ingen annan sport har fler våldsamma supportrar än fotbollen.
En rättelse så håller jag med dig; Att en boll rullar på marken gör inte människor våldsamma... Men fotbollen är mer än så. Allt runt omkring den, d.v.s. kulturen är redan så förpestad så; JO, FOTBOLL GÖR MÄNNISKOR VÅLDSAMMA.

Per Westberg sa...

Jag har möjligen en generaliserande bild men har tagit intryck av polisens ny bild av fotbollshuliganismen. http://www.police.se/inter/util/nodeid=21434&pageversion=1.jsp?articleid=8651862

När det gäller ditt tips om rättelse kan du läsa mitt inlägg den 22 april. Jag tror vi har en likartad uppfattning. http://kyrkoordnaren.blogspot.com/2007/04/huliganism.html