2007-05-24

Ingen ligghall för russen på Lojsta hed

Att jag beklagar att Djurskyddsmyndigheten läggs ner vid halvårskiftet har jag skrivit om flera gånger.

Läs till exempel här:
2 juni 2006, Vem har intresse att hetsa mot Djurskyddsmyndigheten

Myndigheten har varit förtalad och kritikerna har alltför sällan kritisk granskats om deras faktiska inställning till djurskyddet. Debatten har varit tendentiös och Djurskyddsmyndigheten har framställts som byråkratiska idioter. I debatten har glömts att myndigheten tillämpar en lag, djurskyddslagen, som verkligen var efterlängtad när den kom. Rättssäkerheten har varit tryggad genom möjligheten till domstolsprövning och Astrid Lindgrens namn är starkt förknippad med svenskt djurskydds positiva utveckling de senaste åren.

Ett av ärendena har handlat om ligghall för russen i Russparken för Lojstahed på Gotland. Det formella och vetenskapligt grundade kravet att hästar ska ha tillgång till en vindskydddad ligghall för utfordring har stått mot den gamla djurhållningsmetoden och de praktiska svårigheterna med russen som fritt rör sig över stora ytor. Djurskyddsmyndigheten tyckte uppenbart som jag och den kritiska frågan nu handlar snarare om den dagliga tillsynen framför kravet på ligghall. Detta kommer givetvis inte att vara några problem. Djurhållaren - Gotlands Hushållningssällskap är en ansvarsfull och driftig organisation.

Det är därför angeläget att notera att Djurskyddsmyndigheten nu förlängt dispensen från kravet på ligghall. Smidigheten hos myndigheten och dialogen med djurhållaren har gett resultat och information finns i Djurskyddsmydighetens pressmeddelande.

Denna positiva nyhet har hitintills endast refererat i Ridsport, SR P4 Gotland, Hela Gotland och Hästmagazinet.

Om ensamma hästar har jag skrivit den 5 maj 2007: Hästar ska ha kompisar och Göran Hägglund borde åka till Danmark

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: