2007-05-05

Oj

På lördagen ställdes en fotbollsmatch mellan präster och imamer in i Norge. Nyheten kom redan på Valborgsmässoaftonen och Imamerna vägrade enligt TT-NTB att spela mot kvinnliga präster. Det var inget bra tycker jag. Detta borde man ha vetat tidigt så att man överhuvud taget inte kom på tanken att spela fotboll. Nu slår detta mot den viktiga religionsdialogen.

- Vi ser nå at det blir galt å stille med et prestelag uten kvinner fordi dette blir tolket som et kjønnspolitisk signal. Derfor velger vi å avlyse fotballkampen, sier generalsekretær Olav Fykse Tveit i Mellomkirkelig råd for Den norske kirke.

Norske kirkens pressmeddelande den 30 april, Fotballkampen mellom imamer og prester avlyst

Dagbladet, Avlyste imam-kampen
Aftenposten, Imamer vil ikke spille fotball mot kvinnelige prester

Andra bloggar om: ,

9 kommentarer:

Anonym sa...

Detta är horribelt! Vem ska ge sig? Hoppas nu bara att Norrmännen står på sig. Annars tar Muslimer över allting i vårt samhälle. Även religionen.

Anonym sa...

Snacka om självmål från imamernas sida!:-)

Per Westberg sa...

Det är bra att man inte kör mathen och den blir säkert av snart om man fortsätter samtalen.

Anonym sa...

Jag tror att de var väl medvetna om reaktionen från imamkåret. Detta kan mycket väl ses som ett politiskt utspel där "olivkvisten slängs ur händerna på de välvilliga norrmännen". Inga argument kommer förmodligen nu att accepteras, utan imamerna har "själva" tackat nej till fred och visat sitt kvinnoförakt. Det är så lismande taktiskt att de känsliga ämnena används på ett subtilt sätt för att spä på ett redan existerande muslimhat...

Anonym sa...

Och när de till slut lyckats få till stånd en match? Då ska vi respektera dem som, i sanning, stora statsmän värdiga att leda 2,6 miljarder människor i alla möjliga, teologiska, tekniska och samhälleliga frågor. Jomenvisst, serru.

Jakob Lindfors sa...

Goda medborgare. I idrott finns ingen könsjämlikhet. Jag har aldrig sett en fotbollsmatch på seniornivå mellan mixade lag. Varför skulle det ha blivit en religions-sådan i Oslo?
Jag undrar dessutom 1) hur länge det funnits kvinnliga präster i Norge, 2) hur många manliga norska präster likt imamerna vägrar samarbeta med sådana, 3) hur många kvinnliga präster finns ö.h.t.det inom kristna kyrkor i världen utanför norge, sverige & kanske ett antal andra länder med mycket urvattnad tradition på alla områden.
Till sist: om norska mellankyrkliga rådets önskan om dialog är uppriktig så bör de kanske börja med att kommunicera med sina partners.

Tomas sa...

Muslimer lever efter Guds lag som är evig, därför spelar årtalet ingen roll i moraliska ställningstagande. Dom som gjorde bort sig var väl i så fall snarast kyrkan som ställde upp med ett mixat lag trots att dom måste vetat att muslimerna inte kunde acceptera detta. En ren provokation alltså. Jag hoppas dock att matchen blir av senare, dialog och utbyte behövs.

Anonym sa...

Om imamerna fortfarande är spelsugna kan de väl vända sig till Norges katolska stift.

Anonym sa...

Har ej funnits dialog.Finns ej idag o kommer troligen inte att fungera i framtiden. Det ar bara ett syntetiskt onsketankande.