2007-05-10

Pinsamt Wiehe

UPDATE: Kungen kommenterar Wiehe: "Det var ett personligt och engagerat kåseri. Händelsen har i Sverige blivit till en storm i ett vattenglas." SvD

UPDATE: Av kommentarerna att döma är det inte många som tycker som jag gör nedan i detta inlägg. Hur som haver. Trots allt är det skänt att konstatera att kritiken mot dansk invandrarlagstiftning dominerar bland kommentatorerna. Några intressanta kommentarer handlar om att danskarna överhuvud inte reagerar på Wiehes kommentar under framträdandet.

- Många danskar bor i Malmö för att det har stiftats lagar som förbjuder dem att leva i Danmark med den de älskar för att han eller hon kommer någon annanstans i från. Det är en skam! - utbrast Mikael Wiehe idag när han framträdde på Öresundstinget.

Mikael Wiehe är fri att tycka vad han vill om dansk invandringspolitik men det är oförskämt och fullständigt onödigt att göra sådana här utfall i samband med en samling som handlar om samverkan mellan Sverige och Danmark. Det är också oförskämt att göra sådana här markeringar i närvaro av den danska drottningen och det svenska kungaparet.

Tycka vad man vill om Wiehe. Han verkar trots allt ganska klok genom att erkänna att han tycker att Öresundsbron är bra trots att han en gång var bromotståndare. Själv gillar jag fortfarande de gamla proglåtarna LTO-tango, Stoppa matchen och Juanita och gör så fortfarande. Öresundsbron gillar jag också.

Öresundsbron fick en svensk minister att avgå. 1991 blev centerledare Olof Johansson miljöminister i Bildtregeringen. 1994 lämnade dock Johansson regeringen i protest mot beslutet att bygga Öresundsbron. De tre övriga centerstatsråden stannade emellertid kvar på sina platser och man undvek därigenom en spricka i regeringen.

Men uttalandet om dansk invandringspolitik idag var ett övertramp. Wiehe borde skriva en låt i stället.

Länk till Öresundskomiteen (Det ska visst stavas så)
DN, Wiehe till attack mot Danmark inför drottningen
Aftonbladet, Pölse-fascism
Sydsvenskan, Wiehe kritisk mot dansk integrationspolitik - läs talet
SvD, Skandal på statsbesök

30 kommentarer:

Anonym sa...

"Det är också oförskämt att göra sådana här markeringar i närvaro av den danska drottningen och det svenska kungaparet."

Oförskämt? Herregud, jag visste inte att det fanns fossiler som resonerade så än idag.

Det är Danmarks invandringspolitik som är en skam för "toleranta" Norden och jag är glad att Wiehe vågar säga det, trots kunglig närvaro!

Anonym sa...

Jag kanske inte håller med om alla Mikales åsikter, men han har väl alltid haft väldigt många av dem och har aldrig varit rädd för att uttrycka dem både högt och ljudligt. Att köpa in Mikale Wiehe och tro att han ska lira ett par söta låtar och sen hålla käft tyder på att man förmodligen aldrig hört eller sett honom live och inte har gjort sig den blekaste uppfattning om vem han är som artist och vad han står för. Detsamma gäller förmodligen för alla som reagerar på hans utfall med kommentarer som "Skriv en låt istället".

Anonym sa...

Ja, ur ett svenskt perspektiv kan det verka oförskämt. Dock är jag inte alldeles säker på att det är det ur ett danskt perspektiv. Tydlighet brukar uppskattas av gemene man på ett helt annat sätt av danskar, än av svenskar. Och i Danmark är det faktiskt många som tycker som Wiehe, om det sedan är tillräckligt många får nästa val visa. Hade det varit en representant för Sverige, t ex kungen, så hade det förstås väckt en enorm vrede. Sverige som nation uppfattas ofta av danskarna som en irriterande och mästrande storebror. Nu är Wiehe en sorts "underdog"-kulturpersonlighet och inte en representant för nationen och danskarna älskar underdogs. Jag tror inte att han kommer att väcka någon massiv ilska utan att hans ärlighet uppskattas av många danskar. Jag tycker att det var modigt gjort!

Anonym sa...

Heja Wiehe! Varför skulle han inte fälla en sån kommentar?

Per Westberg sa...

Att Dansk Folkeparti fått så stort inflytande över Danmarks invandringspolitik är tragisk. Det tycker även en fossil som jag.

Men om man som Wiehe låter sig bjudas in i ett sammanhang som handlar om att stimulera samarbetet mellan länderna får man hålla tand för tunga.

Wiehe och hans kompisar skrev bra låtar om Francoregimen, Pinochet och apartheid. Då borde han väl kunna göra något slagkraftigt mot Anders Fogh Rasmussen och hans politik.

Per Westberg sa...

Sven Persson
Bra skrivet.

Anonym sa...

Gillar det han gjorde starkt.

Anonym sa...

Jag tycker det var riktigt stort gjort av Wiehe att våga säga sin uppfattning. jag tror knappast att någon kunglighet kan ta åt sig av det han sa, det var ju inga direkta hårda ord mest fakta.

Sedan så är väl de kungliga opolitiska...

Anonym sa...

I det danska kungahuset får man uppenbarligen gifta sig med vilken "invandrare" som helst.

Mikael Wiehe är en kämpe som inte ger upp. Skit i kungligheter. Vad har de med saken att göra? Jag ser ingen anledning att censurera sig inför dem, eller någon annan: alla är människor, ingen mer eller mindre värd än någon annan. Wiehe hade fullständigt rätt. Hylla honom för modet i dessa tider där allt ska vara gulligt och hysch.

Per Westberg sa...

Kristina
Att uppträda artigt är inte att censurera sig. Det är att visa respekt.

Det hade varit roligare om Wiehe ondgjort sig över sin gamle kompis SvD-skribenten Göran Skytte.

Anonym sa...

Jag var där och den vanligaste kommentaren jag hörde bland åhörarna var att Wiehe var bäst. Han sade en massa både gott och ont om både Sverige och Danmark och var väldigt balanserad, men rak. Sånt uppskattas i Danmark! Danskarna är mycket mer direkt på än svenskarna i skämten. Hur tror ni Ernst Hugo Järegårds "Danskdjävlar" togs emot i Danmark. Svar: De älskade det! Kollade de danska aviserne. Ingen har skrivit något om det. Det säger en del.

Anonym sa...

Pinsamt kommunistslödder. Hoppas de tar med honom i nästa sändning till den tredje världen. Fy fan vilket äckel.

Anonym sa...

Hur kan detta vara pinsamt eller oförskämt? Han säger ju bara det som är sant? Danska invandringslagar är i dag det största hotet i Norden mot en riktig fri värld och ett bra exempel på de trista ökade spänningar mellan kulturer och religioner i Skandinavien. Det är ett utmärkt tillfälle att ge skarp kretik mot detta! Såg att du som intressen har valt "freedom of speech". What a hilarious joke!

//Carl

http://www.tegis.wordpress.com

Anonym sa...

Det är inte pinsamt att säga saker man står för om man har fakta på fötterna, klarar inte kungligheter av saker från verkligheter får de hålla sig inne i sina palats istället. Men nu tror jag inte att det var vare sig kungen eller danmarks drottning som tog illa upp, men jag lyfte en hel del på ögonbrynen när DN blev upprörd över saken.

Anonym sa...

"Wiehe och hans kompisar skrev bra låtar om Francoregimen, Pinochet och apartheid. Då borde han väl kunna göra något slagkraftigt mot Anders Fogh Rasmussen och hans politik."

Det var ju precis det han gjorde. ;)

Anonym sa...

Jag förstår inte riktigt vad kungligheterna kommer in i bilden. Är det mer pinsamt att säga vad man tycker när folk som heter Bernadotte i efternamn är närvarande? För övrigt borde fler våga säga vad de tycker i sammanhang där det inte är opportunt.

Per Westberg sa...

Laban frågar var kungligheterna kommer in: Jo. Vare sig man är rojalist eller inte har både Danmark och Sverige som en följd av demokratiska beslut valt att ha konstitutionell demokrati. Detta betyder att den tillställning Wiehe var på var ett statsbesök. Det vill säga ett officiellt umgänge mellan länderna. Då måste man som inbjuden följa pselreglerna. I officiella sammanhang är det regeringen som för utrikespolitik inte Mikael Wiehe.

På sin egen scen kan och ska Wiehe verka för sina åsikter och påverka. Ger han ut en protestskiva mot rasism och främlingsfientlighet köper jag den.

Anonym sa...

Kan inte hålla med herr bloggare mindre. Jag säger: BRA RUTET, Wiehe!

Matthias sa...

Till alla er som skrivit i stil med: "Kungligheterna, vad är det för speciellt med dem?"

Det oförskämda med att säga det Wiehe sa just inför kungligheterna är det faktum att kungligheterna dels inte bestämmer något av politiken, dels är ungefär de enda i landet som praktiskt taget inte får uttala sig eller tycka. Wiehe försatte dem alltså i en väldigt pinsam situation.

Han har rätt säga vad han tycker, men vill han bli tagen på allvar och inte sedd som en dumskalle så får han välja tillfällen klokare. Nu verkade han bara ohyfsad.

Anonym sa...

"På sin egen scen"??

Mikael Wiehe har förmodligen aldrig gjort ett framträdande i hela sitt liv där han inte framfört sina åsikter antingen i verbal eller musikalisk form. Hela hans artisteri går ut på att föra fram dem, han är ingen mysfarbror som sätter sig och lirar ett par goa låtar och låter folk dricka ur sin champagne i lugn och ro. Bjuder man in Mikale Wiehe till en tillställning oavsett hur officiell så ligger faktiskt felet hos de som bjudit in honom om hans uppträdande (i dubbel mening) inte blir vad de hade tänkt sig. Scenen är hans om de ger den till honom.

Per Westberg sa...

Åke
Nu verkar det inte bli någon diplomatiskt kris kring detta. Men Wiehes framträdande verkar inte skapat applådåskor i publiken. Men i detta diskussionsforum är det uppenbart fem getingar till hans framförande.

Anonym sa...

Äh, hovet är en pinsam instutition i sig, och som någon nämnde bör man inte bjuda in Wiehe om man inte klarar sånt här.

Per Westberg sa...

Man borde ha bjudit in Mikael Wiehe när Nicolae Ceauşescu fick Serafimerorden 1980JAg vet inte om han hade någon sång mot östdiktaturerna men han kunda ha dragit Titanic.

Anonym sa...

Tack och lov finns det fortfarande personer som mikael wiehe som vågar tala klarspråk. Varför hymla?! De oomkullrunkeliga tiger, de modiga talar. Bra Wiehe!

Anonym sa...

Man kan kritisera allt möjligt. Men det som just gör Mikael Wiehe så outsägligt pinsam är hans eländiga hyckleri vad gäller politiskt förtryck.

Det här är samme Wiehe som inte för så länge sedan satt i TV-soffan och ältade om stora stygga USA som just haft fräckheten att störta Saddam Hussein (en autentisk fascist till skillnad från Danmarks politiker).

Mikael Wiehe är ett typexempel på den sortens västerlänningar som fullkomligt tappat förmåga att skilja på rätt och fel. Förmodligen för att han en gång blivit biten av en annan totalitär lära: kommunismen (som förövrigt dödade 100 miljoner människor).

Jag kan ogilla Danmarks nuvarande politik. Men jag ställer mig bakom det landets rätt att själv utforma sin politik. Sverige är ingen kolonialmakt längre och vi svenskar bör sopa framför egen dörr.

OK?!

Anonym sa...

Danmark må vara ’fascistiskt’, men Sverige börjar mer och mer likna en polisstat. Ta dig en sväng ner på T-centralen en fredagkväll. Där har vi väktare, väktare, väktare, överallt. Nassekeps, svarta grova kängor, batonger. Där har vi väktarnas underhuggare, ’Lugna gatan’. För att inte tala om alla dessa gulvästar som ska kontrollera färdbevis. Vad kostar inte det skattebetalarna att anställa dessa good-for-nothings? I Köpenhamn finns inga väktare mer än sådana kör ut kontanter och vaktar varuhus. Några spärrar i kollektivtraffiken finns inte heller.

Danmark må vara fasciststaten, men Sverige är polisstaten. Vad föredrar Du?

Anonym sa...

I Danmark kan man sige, hvad man vil. Så Mikael Wiehe er velkommen til også at bruge sin ytringsfrihed. Jeg har slet ikke set det omtalt i danske medier :-)

Ha' de godt ovre i Sverige.

Per Westberg sa...

Cornelis iaktagelse från T-centralen kan jag revidera. För tjugo år sedan fanns det fler patrullerande poliser på T-centralen än det nu finns väktare. Det var bra.

LeoH sa...

Upptäckte det här inlägget först i dag. Hade det varit bättre att Mikael sjungit en låt mot den danska politiken istället för att läsa en text mot den förda politiken?

Per Westberg sa...

Ja Leo
Det hade varit bättre med en låt.

Den skulle kunna börja så här:
Det började med en Glistrup på nedre däck.
Han fyllde väl oss mer med häpnad än med skräck.
Man hade sagt oss att detta var världens modernaste öppna land.