2007-05-19

Psykiskt funktionshindrade ringer jourhavande präst


Var femte person som ringer till jourhavande präst organiserat genom Växjö stift lider av ett psykiskt funktionshinder, och andelen självmordssamtal har blivit fler berättar SR Ekot.

- Det finns alltså en spännvidd till samtal där människor bokstavligt sitter med tablettburken i handen eller repet. Och det är sista livlinan, att få tala med Jourhavande präst, säger stiftskonsulent Birgit Lerman.
Rapporten från Växjö stift visar hur många svårt sjuka det finns. Samma vittnesskildring ges i dagens SvD Brännpunkt där sju läkare i kriminalvården berättar hur illa ställt det är bland landets fångar. En tredjedel av de intagna har någon form av psykisk sjukdom. Tre fjärdedelar anses vara personlighetsstörda. 90 procent röker, minst 60 procent är narkotikaberoende och minst 50 procent är alkoholberoende.
Det finns mycket att göra och det är viktigt att kampen inte stannar av och vem tror på hårdare straff när man läser kriminalvårdens dystra siffror.

Andra bloggar om:

2 kommentarer:

kyrksyster sa...

Det förvånar mig inte egentligen. Samhället har blivit hårt. Psykvården är i kris och alltför många berättar om förnedring och felbehandling om de inte rent av blir avvisade.

Socialtjänstens resurser är också minimaliserade... Snacket om att folk måste våga söka hjälp klingar falskt eftersom alltför många förvägras hjälp när livet inte fungerar.

Desperationen ligger nära. Destruktiviteten också... kriminaliteten kan ge ett sammanhang, en identitet och kanske mat för dagen och en sil.

Och om det bara leder till ännu en förnedrande situation... hur ska man då vilja leva i samhället?

Jag brukar fundera kring alla dessa gömda flyktingar... hur försörjer dom sig? En del får välvillig hjälp, några arbetar svart... men för en del blir ju kriminella gäng enda möjligheten...

Låter väl banalt idag... men jag tycker nog att vårt samhälle, vår kollektiva attityd, bäddar för den här sortens problem.

Anonym sa...

Jag tar så illa vid mig att läsa om sånt här. Hur dåligt allt fler mår :-(