2007-05-26

Testiklar av stål - Strix television bryter mot arbetsmiljölagen

Läs även Göran Skyttes tänkvärda krönika i dagens SvD: Offentliga rummet är allt farligare

Strix Televisions vd Robert Aschberg gör i DN en halv pudel om det omtalade "skämtet" då man sprutade vatten på statsministern. Antagligen börjar han sakta komma till insikt att programidén "Balls of steel" befinner sig i utkanten av det som är tillåtligt.

I ett blogginlägg den 23 mars har jag uttalalat att Arbetsmiljöverket borde besöka produktionsbolaget Strix. Att en redaktionsledning sänder ut medarbetare på uppdrag som innebär att den anställde är tvungen att begå brott är givetvis ett arbetsmiljöproblem. De brott som hitintills har varit kända är ofredande (vattensprutningen) och missbruk av larmanordning (Fejkad klädkupp).

I intevjun säger Aschberg:


- En massa inslag i "Balls of steel" kräver en hel del mod av reportern/aktören. Det finns saker som jag hade varit jävligt tveksam till att göra. Ska du tjafsa med någon ska du inte gå på en gammal tant, för då är det inga "ballar av stål", utan då ska du hoppa på en tungviktsboxare. Får någon en snyting kan inte vi säga något om det.
Är inte detta taskig arbetsmiljö? Även om en medarbetare "frivilligt" går med på att bryta mot säkerhetsföreskrifter på en arbetplats är det arbetsmiljöbrott.

Här är det frågan om yngre medarbetare som naturligtvis är hungriga i karriären och gör "vad som helst" för att behaga sina chefer. Produktionsledningen förnedrar ur Aschbergs kommentar framskymtar ett pennalistiskt drag.

När sådant äger rum på skolor och militära förband upprörs vi. Men på TV-bolag är det uppenbart journalistik.

Läs intervjun med Aschberg. Patetiska svar är ordet.
Läs i Wikipedia om formatet Balls of Steel
Webbplats för Balls of Steel, Channel 4 (UK)

Andra bloggar om: , , , ,

1 kommentar:

kyrksyster sa...

Nu är det många år sedan jag var aktiv som journalist - men då fanns en brasklapp. Man kunde alltid hävda "förnedrande uppdrag" och med den motiveringen neka ett jobb... Man kan inte tvingas till vad som helst i mediabranschen. Och minsta misstanke om att man blir förbisedd efter det så blir det ett himla liv...

Fast idag när det står hur många kids som helst i kö för vad som helst bara dom får synas... så finns det ju folk till allt.

Det är ett verkligt problem!