2007-05-03

Varför Stockholm och hur går det för Kajan

Räddningsverket, Krisberedskapsmyndigheten och Styrelsen för psykologiskt försvar föreslås slås samman enligt SvD och DN. Den nya Krismyndigheten kommer enligt de uppgifter som läckt ut att ha verksledningen i Stockholm. Men genom framförallt nuvarande Räddningsverkets skolor kommer man givetvis att ha en decentraliserad organisation på flera platser i landet.

Förslaget att samla resurserna verkar välgrundat och ligger i linje med den socialdemokratiska regeringens direktiv. Men frågan som inställer sig är varför verksledningen ska hålla till i Stockholm. Räddningsverkets ledning finns i Karlstad och myndigheten finns också i Kristinehamn, Karlskoga, Solna, Landvetter, Ljung, Revinge, Skövde, Rosersberg och Sandö. KBM bedriver verksamhet både i Stockholm och Sollefteå.

Utredaren måste ha starka argument för att knipa generaldirektören från Karlstad. Jag har svårt att förstå vilka dessa skulle vara eller har Styrelsen för psykologiskt försvar hjälpt honom med en mediastrategi?

För övrigt funderar jag mycket på hur Hipp Hipps och allas vår räddningsinstruktör, brandmästaren, Kajan kommer att reagera när skolchefen på Revinge informerar om detta förslag.

Om Kajan och Räddningsverket har jag skrivit tidigare

Andra bloggar om: ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Man skall inte sprida verksamhet oplanerat runt Sverige ur regionalpolitisk synpunkt. Vi har sett allt för mycket av detta under många decennium.

Vissa verksamheter hör hemma i Stockholmsregionen därför att den kräver nära samverkan med de verksamheter som finns i huvudstadsregionen för att vara rationell, även fast kostnadsnivån är väldigt hög i Stockholmsregionen.

Vi har tyvärr också sett att verksamhet slentrianmässigt har lokaliserats till Stockholmsregionen med den höga kostnadsnivån utan att det kan försvaras med rationell argument, mer än att den tilltänkta generaldirektören har sina rötter i det politiska etablisemanget Stockholmsregionen.

I detta fall så verkar det tyvärr som att det främsta argumentet för lokaliseringsort är den sistnämnda.

Per Westberg sa...

Och vem blir generaldirektör?

Nej Sjöstrand har nog starka skäl till lokaliseringen även om jag inte begriper vilka argumenten. MEn tids nog presenteras utredningen.

Anonym sa...

Bara för att man har verksamheten i Stockholm behöver man inte sitta på Östermalm, vad är det som blir bättre av att sprida ut myndigheter i landet?