2007-06-03

Maglarp

DN skriver idag om Maglarps kyrka utanför Trelleborg som enligt en dom i regeringsrätten kommer att rivas under hösten. Hammarlövs församling har sju andra kyrkor för 2.000 församlingsbor och Maglarps kyrka har inte behövts sedan man rustade upp en medeltidskyrka på 70-talet. Medeltidskyrkans kyrkorum passar helt enkelt bättre för gudstjänsterna i modern tid. Maglarps kyrka tillhör ju den kategori av kyrkor som byggts för att rymma hela församlingen och lite till i 1800-talets bondesamhälle. Men sedan dess har ju landsbygden kraftig avfolkats och på jordbruken har allt färre personer fått sin utkomst. Just Maglarps kyrka tillkom i början av 1900-talet då industrialismen tagit fart och bör väl möjligen ses som en dröm om att bondesamhället skulle återupprättas.

De antikvariska myndigheterna har motsatt sig rivning. - Vi har en praxis och en policy i det här landet att man inte river kyrkor. Maglarps nya kyrka är en årsring i ett svenskt kulturarv som växt sedan 800-talet, säger länsantikvarie Thomas Romberg.

Thomas Romberg har givetvis rätt. Men just den typ av kyrkor som Maglarp representerar kan man se dussintals av bara från tornet i Maglarp. Årsringarna förändras och rivningen i Maglarp innebär inte att det är fritt fram att riva kyrkor.

När kyrkan i Maglarp rivs skapas en ny årsring. Vi får en kyrkogård som ligger på en plats där kyrkan är borta. Kultur betyder odling. Saker ändras. Om allt konserveras avstannar odlingen. Kulturen är inte längre kultur.

Andra bloggar om:

3 kommentarer:

Anonym sa...

Varför, varför låta böckerna förstöras, det om något är
fatigdom bevis. Kunde de inte
taga hand om dem? Kyrkan är
allas kulturarv likaså dess invetarier. Finnes det något invetarie sparat?
Se bild på DN -> http://www.dn.se/content/1/c6/65/71/75/maglarp3.jpg
Artikel;
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=657175

Per Westberg sa...

Inventarierna i Maglarp är väl omhändertagna. Jag håller med om att bilden med böckerna ser skrämmande ut. Men de fact handlar det om årgångar av SFS och av sådana finns en uppsjö runt om i vårt land. De representerar tyvärr inget antikvarisk värde.

Men anektdotiskt kan jag nämna att det fram till början av 90-talet var förbjudet att slänga SFS utan att först ha inhämtat tillstånd från rättschefen vid justitiedepartementet. Avsikten med bestämmelsen var att nya statliga myndigheter skulle kunna få böcker till sitt bibliotek.

Anonym sa...

Maglarps "kyrka" är ingen fungerande kyrka, den avsakrifiserades av Biskop Odenberg för ett tag sedan och är numera bara en ruin som bör rivas.
Berndt Lundquist