2007-07-18

Om rätten att få sona sitt brott

UPDATE 2: Sabuni och Adelsohn Liljeroth varnar för hetsjakt , DN, BO hyllar kontrollförslag, DN, KRIS sågar krav på utökad registerkontroll

UPDATE 1: Dagen efter att nedanstående blogginlägg publicerats kräver ett antal scoutledare på DN Debatt att registerkontrollen skall utökas även till frivilligorganisationer. Det är en sansad debattartikel där författarna av naturliga skäl ställer stort hopp till en registerkontroll men där de också inser de praktiska problem som kan komma att uppstå.

Frågan är inte ny. Den berördes i förarbetena till registerkontrollagen. (Prop. 1999/00:123) och bland andra Justitieombudsmannen och Barnombudsmannen aktualiserade frågan.

2007-07-18
Justitieminister Beatrice Ask intar en lite skeptisk hållning till allt tal om utökade registerkontroll vid anställningar.

Tvivelsutan har lag (2000:873) om registerkontroll av personal inom förskoleverksamhet, skola och skolbarnsomsorg varit en bra lag. Det visar inte minst den utvärdering som Skolverket genomförde 2003. Sedan den 1 juli har vi även fått en ny lag om registerkontroll (2007:171) för de som söker anställning vid hem för vård eller boende som tar emot barn (HVB-hem).

Men en viss försiktighet måste anbefallas om man tänker sig utvidga registerkontrollen till fler områden. Det är lätt att tro att man vinner önskad effekt men egentligen är det bara noggrann referenstagning som utesluter olämpliga personer. Registerkontroll kan ge en falsk trygghet.

Det är därför bra att justitieministern i Riksdag & Departement markerar Hon vill återupprätta den gamla "hederliga" principen att den som sonat sitt brott ska ha och ges en andra chans.- Min grundinställning är att registerkontrollen inte är relevant. Den fångar inte några pedofiler, säger hon och lovar att frågan om registerkontrollen kommer att aktualiseras under arbetet med en ny kriminalvårdslag. Det är ett bra sammanhang att ta upp frågan och inte minst gäller det att få bukt med alla enskilda arbetsgivare som begär att anställda ska lämna in utdrag ur påföljds- och belastningsregister. Inte minst efter som den förslagne lätt manipulerar dessa handlingar. Återigen falsk trygghet.

Riksdag & Departement, Justitieministern vill ge dömda en andra chans

Andra bloggar om: ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

"Det är därför bra att justitieministern i Riksdag & Departement markerar Hon vill återupprätta den gamla "hederliga" principen att den som sonat sitt brott ska ha och ges en andra chans.- " En stilla undran,senNÄR är det OK att en person dömd för sexuella övergrepp skall få ens vara i närheten av barn igen?Sen när är ett barns rättsäkerhet om de så bara är ett enda barn av miljoner ,underordnat en pedofils brott??Största felet med svensk rättsöta o indoktrinering är att den åsidosätter konstant barns rättsäkerhet!Nej vi kan inte rädda alla men varför skulle det vara OK att x antal barn får utsättas för att en dömd pedofil skall få "en andra chans" ?? Barnen han /hon utsatte då??vad för chans hade de och de han/hon kommer att utsätta,varför är deras chanser underordnade??? Skrämmande att det finns personer som srödjer en andra chans för sådana här avarter! :(

Per Westberg sa...

Nu är det så att utdragen ur påföljds- och belastningsregistren inte bara handlar om övergrepp mot barn. Det är lyckligtvis en försvinnande liten skara som gör sig skyldig till övergrepp mot barn.

Registerutdragen handlar även om andra våldsbrott och någon gång ska väl den som 20-åring var inblandad i ett krogslagsmål få sona sitt brott.

Det är väl sexuelabrottlingarna man vill åt. I så fall finns väesnltigt enklare och säkrare åtgärder. Man kan till exempel införa regler som gör att man följer dessa personer närmare under längre tid.

När det gäller den scoutledare som refereras till i artikeln var han dömd tidigare för samma brott. Men de alldra flesta som döms för den här typen av brott har inte ertappats tidigare.

Anonym sa...

Det finns en potentiell risk med att man i slutändan kommer att få en process och hetsjakt som kan liknas vid häxbränning.

Givetvis finns det en poäng att kontrollera så att sexualförbrytare inte kommer att arbeta med barn. Risken är dock stor att kontrollen kommer utökas till den grad att man får en ny form av inkvisitation som kommer att brännmärka alla som har begått någon form av brott under sin livstid.

Anonym sa...

Varje brottsling må behandlas efter karaktären av sitt brott. En pedofil är en psykopatiskt störd människa som tror att han gör gott när han gör ont och som gör en oerhörd skada på andra människor när han begår sina sexuella illdåd. Här finns inga proportioner med en andra chans. Bara dumhet och en samvetslöshet gentomot andra människor.
Häri liknar den som inte ingriper pedofilen.

Per Westberg sa...

Nu är det ju så att registerutdragen inte bara omfattar sexbrott mot barn. Om jag inte missminner mig visade Skolverkets rapport på 80 registerutdrag om brott. Ett av dessa handlade om sexulabrott mot barn.

Sannolikt är det lättare att följa varje enskild pedofil efter avtjänat straff så att vederbörande får svårare att kontakta barn. Man ska inte ha övertro till administativa system.