2007-07-21

Är det verkligen så här illa

UPDATE: Skytte gör sig lustig över ett mastersprogram i sexologi. Frågan är om karlen kollat upp innehållet i kursen. Kollar man in programmet ser man att det är ett minst sagt relevant ämne och en möjlighet för lärare, barnmorskor och soiconomer att fördjupa sig i sina discipliner. Men Skytte tror uppenbarligen att det handlar om samlagsställningar. Läs själv på denna länk.


I lite svepande ordalag skriver Göran Skytte i sin kolumn i SvD i dag att myndigheterna vill avskaffa latin vid Lunds universitet. Att använda termen myndigheterna i pluralisform är naturligtvis väl genomtänkt och ska leda oss att tro att det suttit några gubbar och skåpat ut latinet. Givetvis är det tråkigt att knappa resurser gjort att områdesstyrelsen för humaniora och teologi vid Lunds universitet inför budgetåret 2007 tvingats till nedskärningar men det är nog lite förenklat när Skytte påstår att myndigheterna vill avskaffa ämnet.

Sanningen är att grundutbildningen i latin och klassisk grekiska läggs ner, bland annat med motivet att de samlar för få stundenter. Däremot finns forskningen i latin och grekiska kvar. Men viktigast av allt är att man har ambitionen att återuppta grundutbildningen så fort det är möjligt.

I stället för att ge sig på en mastersutbildning med 40 utbildningsplatser i sexologi vid Malmö högskola borde Skytte fundera på hur man ska kunna tillföra mer resurser till humaniora. Tänk om svaret i ett större intresse för latinämnet och en bättre kvalitet i utbildningen skulle ligga i att utbildningen bara fanns vid ett lärosäte. Tänk om samlad klokskap skulle komma fram till att ämnet inte skulle finnas vid Lunds eller Göteborgs universitet. Det kanske skulle räcka med en förstärkt institution i Uppsala. Om jag inte missminner mig har latin också under en tid funnits vid Södertörns högskola.

Göran Skytte skriver klokt om den så kallade Fuglesangeffekten. Intresset för Fuglesangs äventyr skulle kanske stimulera svenska ungdomar att välja samma väg. Fuglesang är ju som bekant teknologie doktor och forskare. Vad Skytte då inte reflekterar över att humaniora även i denna situation kan bli förlorare. Kraven att tillföra resurser till ett utbildningsområde innebär inte sällan att man tar från ett annat.

Göran Skytte har hämtat inspiration för sin artikel från latinprofessorn Anders Piltz. Bland de argument som Piltz framför saxar Skytte:
Måste konst- och litteraturvetare, arkeologer och teologer, idéhistoriker, jurister och medicinare i fortsättningen ringa till Uppsala, när de ska ha hjälp med sina tolkningsfrågor?”
Det var nog inte det tyngsta argumentet i Piltz argumentation. Det är faktiskt inte svårt att ringa till Uppsala. Sverige är runt och numera finns inga riktnummertaxor på telefonen. Intressant är också att konstatera att Piltz bland naturvetare som konsulterar latinarna bara exemplifierar med medicinare. Fuglesang verkar inte ha ägnat latinet någon stor uppmärksamhet när han jobbade med sin avhandling Particle production at the CERN pp collider i ämnet experimentell partikelfysik.


Piltz senaste inlägg i Sydsvenskan finns inte på nätet men däremot en artikel från november 2006: Om hotet mot latin i Lund

4 kommentarer:

Anonym sa...

"Tänk om svaret i ett större intresse för latinämnet och en bättre kvalitet i utbildningen skulle ligga i att utbildningen bara fanns vid ett lärosäte"

Ja, monopol har ju historiskt sett visat sig vara en alldeles lysande idé. Jösses....

Per Westberg sa...

Monopol är visst grekiska och senlatin men jag vet vad det betyder. Nu är det ju så att de tre lärosäten som idag undervisar i latin alla är statliga.

Mångfald i akademien kan åstadkommas dels genom att det finns enskilda universitet och högskolor. Men kanske viktigast är att studenterna stimuleras att välja mellan såväl inhemska som utländska lärosäten.

Det är bra att högre utbildning är en av komponenterna i det europeiska samarbetet.

Kul att du använder ordet judge drägg använder ordet jösses. Det typiskt skånska namnet Jöns lär vara en biform till Jösse.

Per Westberg sa...

Har judge drägg förresten funderat på vid hur många lärosäten följande utbildningar ges: bergsingenjör, brandingejör, veterinär, jägmästare, landskapsarkitekt och en massa andra utbildningar.

Är alla veterinärer och brandingenjörer värdelösa? Näppeligen.

Per Westberg sa...

Delvis mitåt
JAg ser nu att man kan bli brandingjör både i Lund och Luleå samt att bergsingenjör numera inte är någon examen.