2007-08-18

Hamilton måste hålla sig på ytan



Den folkpartistiske riksdagsmannen Carl B Hamilton kommer på måndag att ställa en fråga i riksdagen till försvarsminister Mikael Odenberg. På SvD Brännpunkt skriver Hamilton att ryska marinen på uppdrag av Gazprom sannolikt undersökt svensk ekonomisk zon i Östersjön. Undersökningen har gällt bottenförhållanden kring den gasledning som det ryska bolaget Nordstream planerar över Östersjön.

Hamilton har tidigare förtjänstfullt skrivit på SvD Brännpunkt om den ryska energiexporten till västeuropa och driver givetvis tesen att det ligger i Sveriges intresse att förmå transitländerna -Vitryssland, Polen, Lettland och Litauen - att acceptera olje- och gasledningar över land för att undvika den miljömässiga och säkerhetspolitiska risk en undervattensledning skulle innebära. Möjligen kan jag tycka att det finns ett argument som talar för en gasledning i Östersjön. Jag tänker då på möjligheten för en helt ny infrastruktur för de inhemska energibehoven.

Men när Hamilton nu idag ropar "vargen kommer" mot bakgrund av att den ryska marinen varit inblandade i prospekteringsarbetet tror jag att han skjuter över målet. Det finns ju ingen anledning att tro att den ryska marinen i detta fall anlitats för säkerhetspolitiska intressen.

Svaret är enkelt. Ett ryskt företag behöver på affärsmässiga grunder hjälp med bottenundersökningar och sjömätning. I Ryssland, liksom i många andra länder, är det militära organ som har kompetens och ansvar för dessa frågor. Även i Sverige har marinen under långa tider haft uppgifter som primärt varit civila. Under 358 år, fram till 2002 (tror jag) var det marinen som var ansvarig för till exempel sjömätning. Åren fram till alldeles nyligen då Sjöfartsverket tog heltäckande ansvar bemannade marinen sjömätningsfartygen liksom isbrytarna. En gång i tiden var det mrinen som skötte delar av postbefordran.

Om Hamilton tänker efter skulle alltså svenska marinen för bara sju år sedan sannolikt ha fullgjort de uppgifter som han nu ser som en rysk provokation. Ett högst trovärdigt scenario, som kanske till och med har inträffat, skulle ha kunnat vara vetenskapliga undersökningar. För riktighetens skull bör man nog notera att man normalt söker lov hos myndigheterna. Försvarsministern lär ge svar på tal. Det är inte helt osannolikt att Hamilton får svaret att ingen mätning skett i svensk zon. Kustbevakningen och försvaret har givetvis koll på aktiviteterna i den svenska ekonomiska zonen.

Hamilton bör fortsätta sin kamp för en terrester gasledning. Men han bör nog vara lite försiktig med att varna för den ryska björnen. Svenska Dagbladets debattredaktion är inte sen att haka på och utlovar en debattartikel i morgon med rubriken "Den svenska marinen är snart utplånad". Då får vi väl läsa om det stora amiralitetet och den lilla flottan utan båtar. En viktig fråga men det stora hotet ligger knappast i ett ambitiöst sjömätningsuppdrag. Det ska bli spännande att se vilka skribenter som dyker upp. Hoppas att det inte är ett gäng pensionerade kommendörer 1gr och någon gammal konteramiral som ska slå på sina yrkesaktiva kollegor.

24 maj, Sverige har inget intresse av ryska oljetankers

9 kommentarer:

Anonym sa...

-"Kustbevakningen och försvaret har givetvis koll"
Ja den var bra. Skrattade så jag ramlade baklänges.
Jo, visst, dessa papperstigrar läser väl tidningar dom med?

Ett ruttet PK-land land som självmant raderat sin förmåga att försvara sig. Får naturligtvis snällt se på när "björnen" tar för sig av det den vill ha. Sen kan du drömma om fornstora dar bäst du vill "perra". Ho ho.

Per Westberg sa...

När kutbevakningen flyger från Nyköping kan de nog dokumentera ganska mycket. Om nu inte ryssarna har helt okänd teknik för sjömätning.

När det gäller säkerhetspolitiken känns det betydluigt knepigare att de strategiska bomplanen är uppe och flyger igen och att den ryska flottan planerar att återuppta närvaron i Medelhavet.

Anonym sa...

Tack för ett intressant och välskrivet inlägg.

Jag vill varken försvara eller banna Hamilton. Hans artikel var kanske i starkaste laget, men jag tror att han valde att skriva som han gjorde för att få sin uppmärksamhet i frågan.

Visst känns det fånigt att tjata om det klassiska invasionshotet från öster á la 1980. Som jag skrev i mitt inlägg på SvD tror jag dock inte att någon på allvar är rädd för en invasion. Det handlar snarare om att vi kanske inte ska blunda för alla små övertramp och tvetydigheter som inträffar.

Visst känner jag mig trygg i Sverige idag, men samtidigt verkar vår store granne i öster inte helt stabil. Att de rustar upp i anmärkningsvärd omfattning samtidigt som delar av deras ledning beter sig nyckfullt känns som att bo granne med en sjuåring som fått ett raketgevär. Ursäkta plumpheten i min liknelse.

Så vad göra? Rusta upp vårt försvar så mycket att vi kan hålla koll på varje meter av territorialvattnet och -luften? Knappast.

(nu kommer jag lite från ämnet men..)
Jag tror att vi behöver omvärdera vår syn på försvarsmakten. Många (läs gemene man) tror att försvaret är en organisation byggd för att krigshetsa, förstöra och ta liv. Se istället till vilka fantastiska möjligheter som står att finna i försvarsorganisationen.

Se till att bygga organisationen noga uttänkt så att ekonomiska medel kommer till bästa rätt (något som INTE skett de senaste 20 åren med upp/nedrustningar om vartannat som kastar pengar i sjön). De kunskaper och erfarenheter som finns i försvaret är omfattande. Det har varit (är?) vårt lands största arbetsgivare dessutom, både direkt och indirekt sysselsättare.

Se bara på någon "regementsstad" hur många som berörs av försvaret; alla firmor/företag, åkerier, buss/bilbolag, verkstäder, bagerier, restauranter och pubar osv osv.

Vidare kan vi ju använda oss av all personal och materiel till andra syften än strikt militära. Vid Estonia-katastrofen tex var svenska militära ytbärgare bland de första på plats tack vare sin goda startberedskap med helikoptrarna. Vid spaning efter försvunna och skogsbränder används militära hkp flitigt. Men inte mycket längre, pga nedlagda flygflottiljer.

Så vad händer när det brinner eller någon måste evakueras etc? Jo staten hyr in privata flygföretag. Vad kostar det? Ohyggligt mycket. Visst, mindre än vad en flottilj kostar per år men den kan användas både militärt och civilt.

På liknande sätt bör man kunna använda stora delar av försvaret på ett bättre sätt. Låt tex militärlastbilar ploga våra större svenska vägar. Deras underhåll sköts ändå löpande och förarna skulle få värdefull körtid. Visst måste praktiska omständigheter lösas, de som kör bilarna skulle behöva någon form av anställning/löning osv men det skulle bli billigare än att (återigen) låta privata åkerier göra det som idag.

Ja så kan man fortsätta. Använd försvaret bättre, så kan man öka dess budget utan att kasta pengar i sjön s a s . Enda undantaget är väl att använda militären till polisiära/ordningsfrågor, det är nog olämpligt.

Åter till östersjön
Är pipelinen ett sätt för Ryssland att kunna öka sin närvaro/aktivitet i Östersjön? Det tror jag inte. Men jag tror att de tacksamt tar sina chanser.

Sverige är bland de främsta av alla på undervattenskrigföring i östersjön. Vi har mest detaljerade kartorna, bäst erfarenheter och mest anpassad utrustning. Och? Jo under vattnet kan vi göra som vi vill, åka omkring obemärkt och hålla koll på omvärlden/hålla våra ställningar utan att provocera eller riskera något. En sådan god förutsättning vill vi väl inte ändra på? Det är nog vad som i viss utsträckning kommer ske om ryssland kartlägger stora områden och ökar sin närvaro i Östersjön.

Per erfarenhet är "sjömätningsfartyg/forskningsfartyg" en perfekt möjlighet att samtidigt göra lite karläggningar, utföra lite signalspaning osv. Men det vet givetvis alla nationer. Som en oskriven överenskommelse, på samma sätt som ambassader och kulturattachéer inte fått sin säkerhetspolitiska utbilndning bara för att utfärda pass åt sina medborgare...

Efter tjänstgöring vid minkrigsflottiljen i flottan kan jag lugnt konstatera att pipeline-arbetet kommer innebära en del risker. Det finns över 50.000 minor i östersjön, varav bornholm har en stark koncentration av otäckheter. Där dumpades mkt i slutet av de stora krigen. Dessa minor kommer man behöva akta sig för och röja under hela pipeline-arbetet. Det kommer ta ohyggligt mycket tid och pengar i anspråk att minsöka tvärs över Östersjön.

Jaha? Jo de kommer behöva ha MÅNGA minröjningsfartyg med undervattensfarkoster, sonarer osv i omsättning i Östersjön. Alla dessa kommer behöva stab/lagfartyg, bränsledepåer, sjukhusresurser osv som alla givetvis behöver bevakning i form av patrullbåtar osv. Det kommer mao bli ett stort kalas i sjön under en lång tid framöver med ett stort antal fartyg under rysk flagg. Och det är omöjligt att veta vad alla dessa håller på med, vad de har för utrustning osv. Och det kommer påverka både oss och våra grannar på många sätt. Man kommer givetvis signalspana mot varandra, hålla koll på vad som händer osv.

Gnabb och incidenter kommer inträffa. Övertramp kommer ske. Undervattensfarkoster kommer "råka hamna ur kurs" och åka runt på de mest känsliga ställen.

Jaha, så ryssland gör det här för att spionera på oss, smuggla ut vapen och hemlig utrustning i Östersjön, smyga runt med ubåtar överallt och förbereda en gigantisk invasion?
Neeeej! Men de placerar ut sina shackpjäser och bereder sig själva möjligheter. Det behöver inte finnas en klar tanke bakom det. All informationsinhämtning är av godo för både militära och civila syften. Den som vet mest och har bäst förutsättningar vinner!

Vinner vad? Tja.. skaffar sig politisk slagkraft (inte bara militär sådan).

Jag säger bara att pipeline-arbetet är en känslig fråga. Det handlar inte om några båtar som ska lägga ned ett rör utan om en internationell politisk balett med väldigt många dansare.

Tack.

Anonym sa...

Du missar en stor del av den ryska strategin om du inte inser att de rent komerciella och de säkerhetspolitiska frågorna numer hör ihop.

Dessutom är det i säkerhets- och försvars-frågor en dygd att vara paranoid och en dödssynd att vara naiv.

Att inte se någon militär koppling här är mycket naivt.

Per Westberg sa...

Jag utesluter alls inte att en gasledning kan innebära en ökad militär närvaro i Östersjön. Detta innebär ökade risker.

Men jag utesluter att den ryska marinchefen relativt detaljerat beskriver ett spaningsuppdrag i en rysk tidning. Allt tyder på att den händelse som Hamilton relaterar till inte är särskilt betydelsefull.

Hamilton skjuter över målet när hand drar sina slutsatser.

Anonym sa...

Populisten har nog rätt. Ryssland är numera ekonomiskt starkare och vill rusta upp militärt för att matcha denna nya ekonomiska styrka. Detta gör man efter ett årtionde av förfall från den forna stormakt man en gång var(och drömmer om att åter bli). Sålunda förvånar det mig inte att ryssland numera har en mer bestämd hållning i utrikespolitiken. Öppen stark kritik av USA(vilket iofs de flesta har), uttalade ambitioner om ny militär styrka, nedsättande av flagga på nordpolen för att visa ryskt intresse.. Sålunda är det inte otroligt att sätta pipelinen och prospekteringen av svensk ekonomisk zon i samband med en utökad rysk intressesfär i östersjöområdet.
Någon invasion á 80-talets ryska björn är det nog inte tal om men satt i samband vi får nog förvänta oss att ryssarnas möjligheter till krav och påtryckningar i området kan öka.

Anonym sa...

Att låta ryssen dra sin pipeline genom den svenska zonen.. nja?
Det blir nog som när ett MC-gäng får in en fot i garderoben på krogen.
Sen dröjer det inte länge innan hot och påhittade problem uppstår.
Vissa "vänner" är bäst att ha på säkert avstånd.
Björnar gör sig bäst på zoo, inte bakom knuten.

Anonym sa...

Det finns redan pipe-lines genom Polen och Vitryssland. Problemen är att dessa länder varit lite giriga när det gäller trasitavgifter för gasen. MEN den stora poängen är att Ryssland inte vill hamna i en beroendeställning hos dessa länder utan styra över allt själva. Dom är ju själva vana med att använde olja/gas som maktmedel och är livrädda för att detta skall användas mot dem själva. Trots allt anser jaga att det är vansinningt att bygga dessa pipe-lines på havets botten när det finns alternativ redan idag.

Per Westberg sa...

Det är liksom här som Carl B Hamilton har sin point. I sin artikel den 24 maj skrev han: Det ligger i Sveriges intresse att förmå transitländerna att acceptera olje- och gasledningar över land och sina territorier och inte ta ut så höga transitavgifter för ledningar att den lösningen blir kommersiellt olönsam för Ryssland.

Det gäller i praktiken den polska regeringen och ledningar i Polen.

Den svenska regeringen bör genomföra en bred diplomatisk offensiv i de berörda huvudstäderna, förklara våra intressen och söka förmå framför allt Polen och Ryssland att agera affärsmässigt och – av precis det skälet – också stödja Polen i dess övriga handelskonflikter (bland annat ”köttkonflikten)” med Ryssland.