2007-08-14

Volke ska vila på krigskyrkogård

Amatörarkeologer har återfunnit kroppen efter den tyske stridspiloten Maximilian Volke som var 29 år gammal när hans plan sköts ner den 5 september 1944 över norra Italien. Detta uppger DN.

Nu kommer sergeant Volke att gravsättas på den tyska soldatkyrkogården Passo della Futa mellan Bologna och Florens. Över 30 000 tyska soldater gravsattes där under andra världskriget.

Att en flygare hittas i en åker i Italien är en påminnelse om krigets vansinne.

Cimitero militare tedesco del Passo della Futa
Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e.V.

Andra bloggar om:

11 kommentarer:

Anonym sa...

LAt nazistsvinet vila i gyttjan. 50 milljoner mördade människor vill se honom där. Det vore bättre att sätta upp en minnessten över de mördade danska Judarna i KObenhavn

Anonym sa...

lat nazistsvinet vila i gyttjan. kom ihág att han kampade for 50 miljoner manniskors forintelse.

Anonym sa...

lat nazistsvinet vila i ghyttjan djavla naziskit

Per Westberg sa...

Om den 29-årige sergeantens person vet vi inte mycket annat än att han var katolik och bayrare.

Däremot är denna händelse en påminnelse om krigets vansinne och tankarna går till alla de allierade besättningar som sköts ned av Völlers plan.

Krigskyrkogårdar är viktiga minnestecken på det som inte får hända.

Anonym sa...

Jag fördömer, så som så många andra, nazism. Jag är inte så säker på att hatet behövs i fördömandet däremot. Att kalla varje tysk soldat för nazistsvin tycker jag är att företräda samma typ av hat, förakt och trångsynta människosyn som nazismen gjorde och gör. Jag vet inte vem den där tyska stridspiloten Volke var och om han var aktiv nazist eller inte. Men jag känner mig ödmjuk inför att han inte bara har skapat sorg hos sina döda fienders anhöriga utan också varit en saknad älskad bland sina egna anhöriga. Krig är något mänskligheten inte behöver, men nu har WW2 inträffat och vi som lever idag borde hedra de som dött genom att förlåta och gå vidare istället för att låta hatets låga fortsätta att brinna. Vad gagnar det oss människor att ha hatfulla människor vandrande ibland oss idag, oavsett vad eller vilken "sida" de företräder? Låt kriget få vara slut, håll det inte vid liv något mer!

Anonym sa...

Till den lilla kommunisten som har så starka åsikter: du har ingen aning om vem den där mannen var, och dina älskade kommunister dödade fler än herr Hitler.

Även om han nu var en nazist, ska politiska åsikter bestämma var man begravs? Om så är fallet, ska inte du slängas i en omärkt massgrav vilket var praxis för rödingarna?

Han var en soldat, han gjorde vad han kunde för att försvara sitt land. Det är vad soldater gör. Till skillnad från de allierade flygare som begick massmord på civila i Dresden, Nagasaki och Hiroshima (m.m) så anföll troligen denna man endast andra soldater.

Det är svårt för svenskar att förstå att krig är en realitet för många människor och hur soldater fungerar. USA stöder sina trupper även om de inte stöder sina politikers beslut, just för att de förstår att soldater inte har friheten att helt tänka för sig själva. Soldater måste lyda order om de inte är för absurda, det är så en militär fungerar.

Självklart kryllar det av nykläckta idioter som levt 15 år i Sverige och är smartast och vet bäst, men det finns en anledning till varför dessa små naiva saker inte har rätt att rösta och de flesta anser att de bör vara tysta. Hjärnan är inte fullt utvecklad (är den iof inte på många vuxna heller verkar det som).

Men i alla fall, den här mannen var en soldat som slogs för sitt land. Självklart ska han begravas på en krigskyrkogård och självklart ska hans kadaver behandlas med respekt. Vill du släpa lik genom gränder och spotta på dem: flytta (tillbaka) till Somalien och gör Sverige till ett bättre land.

Graan sa...

Visst ar krig vansinne, men det har val aldrig varit fred pa den har planeten. Det ar bara vi vanliga manniskor i folkmassan som tjatar om att vi maste lara oss...
Stormakterna anvander ju krig som ett redskap i deras mal att uppna sina egna intressen.
Fin tanke att vi kan fa fred, men tror inte det med facit i hand....

Ms Garbo sa...

Mannen har alltså legat på en åker i Italien i sextio år!?

Undrar vad det säger om effektiviteten hos italienska bönder?

Nazist eller inte, en död människa ska inte ligga utslängd och nerplöjd på en åker, en död människa ska ligga i en grav. Gör vi efterlevande på annat sätt underblåser och bevarar vi bara de konflikter som leder till konflikter och i förlängningen fler krig.

Anonym sa...

Även om du räknar riktigt illa kommer nazismen inte upp i mer än 10 miljoner offer... Illa nog, medan kommunismens härjningar både före och efter nazismen väl passerar 20 miljoner.

Anonyme mannen i början här vet nog inte så mycket utan är bara allmänt rökt...

Flygaren sköts ned när han försökte skjuta ned ett an fallande BOMBPLAN av typoen B25, och dessa användes nästan helt uteslutande för att bomba städer - knappast en hedervärd gärning.

Anonym sa...

Alla som får se sitt hemlands städer terrorbombade gör väl rätt i att skjuta ned bombplanen?

Så varför inte hellre gräva upp och spotta på allierade bombpiloter, som kanske stödde raslagar i södern, brittisk kontroll av indien eller något annat vidrigt?
Och varför inte spränga buddhastatyer i afghanistan, när gud trots allt förbjudit avbildningar av skapelsen?

Den stora frågan är varför detta är en nyhet? P.g.a. den arkeologiska sensationen att ett fler decennier gammalt lik har grävts upp?
Av militärhistoriska skäl?
37 plan är mycket, men gör inte Volke historisk. Ett antal piloter sköt ner hundratals plan.

Anonym sa...

En hjälte är en hjälte, oavsett om han är vän eller fiende.
Volke var en sann hjälte.

Volke bör få en påkostad begravning.