2007-08-12

Musikfestivaler är bra

Bildtext: Det blev nog lite fel i TT:s telegram

Musikfestivalerna i Sverige är många och tyvärr blir det en del fylla och brott när många människor samlas på en liten yta. Över åren verkar arrangörer, polis och socialtjänst ha hittat en samverkansform som på det hela taget gör att festivalerna måste anses som välordnade. Rapporterna från Sweden Rock, Hultsfred och Augustibuller gör att man som förälder sannolikt inte behöver känna någon särskild oro när ungdomar åker till dessa platser. En fredagskväll på stan i Stockholm eller torget i Alingsås rymmer också påtagliga risker. Men på festivalen finns socialarbetare och polis ändå nära och kan ingripa.

Man kan nu fråga sig om Reggaefestivalen i Uppsala utgör ett undantag bland musikfestivalerna när tidningarna rapporterar om 250 deltagare som misstänks för narkotikabrott. Tragiska siffror men min ryggmärgskänsla säger mig att det sett ut på samma sätt vid tidigare festivaler i Uppsala. Narkotika förekommer tvivelsutan även på andra festivaler men det är också uppenbart att det är lättare att lukta sig till haschfolket än den som sitter i tältet och knaprar eller snortar amfetamin eller kokain.

Om man nu ska se något positivt i detta är det möjligen att en hel del dolt missbruk de facto upptäcks och lagföres. Ingripandena kan för många bli en väckarklocka. De få som är under 15 år och omhändertages blir hemskickade oavsett vad föräldrarna tycker. I de flesta familjer tar man säkert ett omhändertagande, ett medtagande för kroppsundersökning eller ett gripande på allvar även om socialtjänsten antyder att det finns föräldrar som inte vidtar några åtgärder. Kanske sitter just dessa föräldrar själva och puffar på pipan för att med THC (Tetrahydrokannabinol*) i fettvävnaderna sätta sig och skjutsa barnen till fotbollsträningen dagen efter.

Känner jag mina pappenheimare rätt kommer snart kommentarerna till detta inlägg uttala att hasch minsann inte är farligt och att det är ett medikament som borde skrivas ut mot smärta.

Men mitt budskap är att festivalledning, polis och socialtjänst gör ett bra jobb och att det är viktigt med musikfestivaler. Jag länkar därför till Socialdepartementets sajt Knark är bajs

Upsala Nya Tidning, Polisen: Knarket flödar fritt

Andra bloggar om:

*- THC är den dominerande psykoaktiva komponenten i cannabis. Cannabinoiderna är fettlösliga och tas upp och lagras i fettvävnad och organ med hög fetthalt, t.ex. hjärna och lever. Nedbrytningen tar ända upp till sjuttio dagar, vilket gör att kroppen påverkas långt efter det att det akuta ruset klingat av.

7 kommentarer:

Anonym sa...

" Kanske sitter just dessa föräldrar själva och puffar på pipan för att med THC (Tetrahydrokannabinol*) i fettvävnaderna sätta sig och skjutsa barnen till fotbollsträningen dagen efter.

*- THC är den dominerande psykoaktiva komponenten i cannabis. Cannabinoiderna är fettlösliga och tas upp och lagras i fettvävnad och organ med hög fetthalt, t.ex. hjärna och lever. Nedbrytningen tar ända upp till sjuttio dagar, vilket gör att kroppen påverkas långt efter det att det akuta ruset klingat av.

Vill bara säga att Per Westberg här framför den propaganda som görs gällande från officiellt håll som inte är baserad objektiv utan "godtyckligt subjektiv" vetenskap":

THC bryts snabbt ned till CBN(Canabinol) som är en ytterst lätt psykoaktiv substans.

Det händer dig ingenting dagarna efter du varit påverkad av cannabis, men det går att spåra i kroppen. Möjligen är du lite slö om du är en regelbunden användare.

Anonym sa...

Ja visst är det tragiska siffror, fast då att polisen lägger resurser på att jaga människor som själva väljer att ta en drog som är ofarligare än alkohol och inte skadar någon annan än de själva. Personligen ser jag hellre att de jagar inbrottstjuvar eller rattfyllerister där det åtminstone finns ett brottsoffer. Tycker det borde vara självklart i en demokrati att en myndig person själv får bestämma över sin kropp.

Per Westberg sa...

Heureka
Jag hade rätt. Soldaterna i Pappenheims kyrassiärregemente ryckte ut.

Denna gång blev det ett annat dimmigt slagfält än Lützen. :-)

Anonym sa...

Man kan ju undra över hur länge dessa festivaler kommer att få hållas när så mycket kriminalitet florerar?

Är det inte som i detta fallet drogrelaterade brott så är det våldtäkter, misshandelsfall osv.....nej det är dags att sluta ge tillstånd för festivaler och se till att folk sköter sig.

Per Westberg sa...

Festivaler är på det hela taget ganska skötsamma företeelser. Det går åt rätt håll.

Paul Valö sa...

Ifall man skriver tillräckligt felaktiga saker så får man (förhoppningsvis) svar på tal så det var inte direkt raketforskarnivå på dina spådomar om Pappenheimare.

Per Westberg sa...

Raketforskare ägnar sig knappast åt spådomar.

Pappenheim fick på nöten vid Breitenfeldt 1631, det gick bättre för hans regemente i dimman vid Lützen 1632. Fast Pappenheim själv gick det inte så bra för.