2007-08-18

Nej där har du fel Stugart


Av någon egendomlig anledning ser jag aldrig Martin Stugarts stockholmsfrågor i den tryckta tidningen. Det blir i stället att söka sig till webbversionen.

I dag svarar Martin på frågan om den Sivertska kasernen på Tjärhovsgatan i hjärtat av söder. Ett hus som jag som barn tyckte var lite läskigt. Vid julgransplundringarna i grannhuset, Katarina brandstation, kunde man se fyllgubbar som hade natthärbärge på Sivertska. Tur att brandmännen är så starka tänkte jag. Då behöver de inte vara rädda för fyllgubbarna. Själv var jag livrädd för söders fyllon även om de bara låg på gatan och sov i ruset.

Martin Stugart avslutar sin berättelse med orden: Numera är "Sivertska kasernen" ett internationellt ungdomshärbärge.

Men där har han fel tycker jag. Möjligen är han tillbaka i mitten på 70-talet då byggnaden i princip var ett enkelt vandrarhem öppet på sommartid. Men sedan 1986 är Hotel Columbus ett riktigt hotell som också har en kvalitativ och ombonad vandrarhemsdel. Förvisso har man ibland använt termen ungdomshärbärge om vandrarhem men något missvisande är det. Kanske är det termen Youth Hostel som spökar. Svenska Turistföreningen har många vandrarhem och är med i IYHF, International Youth Hostel Federation som är en sammanslutning av världens nationella vandrarhemsorganisationer.


Ett enkelrum i vandrarhemsdelen på Hotell Columbus kostar över 700 kronor dygnet.


Förvisso har annexet ingen hiss och dusch och toalett finns i korridoren men hotellet i sin helhet håller verkligen god klass och kan varmt anbefallas till den som ska besöka Stockholm. Trots alla hotell inne i city är givetvis ett hotell nära Medis det bästa Stockholm kan erbjuda. Det är ett prisvärt hotell.

Inga kommentarer: