2007-08-05

Prodi ber kyrkan om hjälp


Italiens premiärminister Romano Prodi är utövande katolik men också en stark anhängare av att staten skall vara sekulär. I senaste numret av den katolska veckotidningen Famigliga Cristiania vädjar han dock om kyrkans hjälp i kampen mot det utbredda skattefusket i Italien. Den italienska regeringen har förutskickat att man kommer att ta i med hårdhandskarna för att få in obetalda skatter från förra året motsvarande 115 miljarder kronor och Prodi anser att kyrkan mer bör predika budet att man inte ska stjäla.

De politiska oppositionen är inte sena att attackera Prodi för att blanda ihop kyrkan och politiken och även från kyrkan kommer reaktioner.

Påvens nära vän ärkebiskopen Bruno Forte (Chieti-Vasto ärkestift) säger att kyrkans försiktighet i dessa frågor beror på att man försöker förstå vilka motiv människor har för sitt handlande. Inte för att rättfärdiga utan för att förstå, säger han.

Men oppositionsledaren Silvio Berlusconis nära vän och rådgivare, prästen Gianni Baget Bozzo, säger att skatteflykt inte är en synd utan kan till och med sägas utgöra "självförsvar".

Möjligen har katolska kyrkan också problem med den egna "uttaxeringen". Åtminstonne om man får tro bloggaren "Det heligas samfund" som i inlägger "Skärpning katoliker - Påven är ju fattig, skriver att Peterspenningen bara inbringade 74,6 miljoner euro. Detta motsvarar mindre än 7 cent per katolik enligt "Det heligas samfund".

Edit: Peterspenningen är uppkallad efter aposteln Petrus. Det var en skatt till påvestolen som under medeltiden utgick från vissa länder, bland andra Sverige. Från 1860 har den återupptagits som en frivillig avgift från katoliker.

Om Peterspenningen - Peter´s pence - kan du läsa på denna länk

Andra bloggar om: , , , ,

The Boston Globe, In fight against tax evasion, Italy's premier turns to priests

1 kommentar:

Z sa...

Ett förslag är att göra som i Tyskland:

Högre kyrkoskatt: 6 % eller så, istället för 1 % och att skicka en del av katolikernas skatt till Vatikanen.