2007-08-28

Statens ansvar

Justitieminister Beatrice Ask har nu öppnat upp diskussionen om att privata aktörer ska kunna driva svenska fängelser. Att ett sådant utspel skulle komma förr eller senare var väntat men att hon nu talar som om detta skulle kunna vara en lösning på platsbristen gör det inte mindre kontroversiellt. Det är bra att folkpartiet och kristdemokraterna markerar mot dessa idéer.

Det är självklart att staten ska sköta vissa saker. Rättsväsendet, i vilket ingår bland annat polis och kriminalvård, är en sådan uppgift. Försvaret är en annan sådan angelägenhet.

Sedan länge har vi sett hur en privatjustis och bevakningsbransch expanderat men polisens roll i rättskedjan är de facto orubbad. Inom försvaret kan vi notera en utveckling där mer av underhållsresurser privatiseras. Nu senast Muskö örlogsvarv som ska drivas av Kockums. Så länge dessa företag inte finns med i stridande förband kan inte heller detta upplevas inkräkta på Försvarsmaktens integritet.

Men att privata aktörer skulle kunna tjäna pengar på att människor frihetsberövas skulle vara en kapitulation från statsmakten. Att referera till USA känns tunt och i stället borde man kanske fundera på det bittra faktum att en demokratisk nation har en procent av sin befolkning i fängelser.

Inga kommentarer: