2007-08-13

Sturmarkarnas nya grej

Tidningen Dagen refererar Sydsvenskan där tidningen Kåkbladets chefredaktör, Henry Ohlsson är kritisk mot det kloster som finns inne på Kumlafängelset. -Kristendom och frälsningstanke genomsyrar kriminalvården – trots att statskyrkan är avskaffad, menar han.


Möjligen missar Ohlsson att det långt före relationsändringen mellan Svenska kyrkan och staten fanns fria samfund inne på fängelserna. Det finns även anledning att reflektera över att religiösa samfund har nära relationer med fångsystemen i de flesta demokratiska länder. På svenska fängelser gör företrädare för världsreligionerna ett viktigt jobb vid sidan av präster, diakoner och pastorer. Den andliga vården i kriminalvården innebär att alla ska ha rätt att få ha sin tro eller religion och göra det som tron säger också i fängelset. Det spelar ingen roll vilken tro det är.

Vid sidan om Svenska kyrkans präster och frikyrkans präster kan vi på de större anstalterna möta präster från Katolska kyrkan och Ortodoxa kyrkan samt muslimska imamer.

Det känns tragiskt att Klostret på Kumla ifrågasätts. Egentligen är det en avdelning där den intagne, som alltid dömts till långt straff, skall vara i stillhet på en retreat. Den som är på denna avdelning får tid att fundera på dig självoch försöka förstå vem han är.

Kriminalvården betonar att Klostret inte är någon kurs i kristendom även om man får läsa bibeln samt meditera och tänka.

Nu kommer det inte att dröja länge innan ateisternas organisation Humanisterna och dess ledare Christer Strumark går till storms mot den andliga vården inom kriminalvården.


Sydsvenskan den 11 augusti, Chefredaktör riktar kritik mot klostret

Sydsvenskan den 12 augusti, Bön om syndernas förlåtelse på fängelseklostret

Dagen den 13 augusti, Kritik mot religion på fängelser

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: