2007-08-09

Svenska Kyrkans Unga versus SSU

Det är bra att Mona Sahlin varit på SSU-kongressen och talat klarspråk. Hoppas hon också sa åt SSU:arna att de ska sluta marschera i tropp när de är i Almedalen. I likhet med Lotta Gröning tycker jag att det ger dålig associationer. Nu gäller det för Mona Sahlin att se till att hon och de andra "seniora" partimedlemmarna intresserar sig för SSU även i framtiden. Som vuxen är det svårt att analysera ungdomsförbunden men spontant känns de dåliga på att lyfta fram just ungdomsfrågorna i politiken. CUF verkar mer intresserade av polygami och SSU har fortfarande romantiska planekonomer i sina led.

Tre viktiga ungdomsorganisationer med stort ansvar för folkbildning och demokrati har kongresser dessa dagar. Det handlar om SSU, Liberala Ungdomsförbundet och Svenska Kyrkans Unga. I likhet med Helsingborgs Dagblad och Brygubben gör jag reflektionen om detta med antalet medlemmar.

SSU har 4 361 medlemmar, Liberala Ungdomsförbundet, där en gång Per Gahrton gjorde karriär, har 1 238 medlemmar. Men Svenska Kyrkans Unga är störst med 16 000 medlemmar.

Bland Svenska Kyrkans Unga finns säkert många som också är med i SSU och LUF men visst är det tragiskt att de politiska ungdomsförbunden är så marginaliserade medlemsmässigt. Särskilt eftersom de realiter har sådana påverkansmöjligheter.

Personligen imponeras jag av att Svenska Kyrkans Unga kan lyfta fram och profilera barn- och ungdomsfrågor. Samtidigt känns de moderna och utvecklar hela tiden verksamheten. Inte minst är det duktiga administrativt och kan hantera detta med medlemsregistrering genom säkra datatekniska rapporteringssystem.

Hoppas nu att det går bra för den nya SSU-ordföranden Jytte Guteland. Hon svarar bra på DN:s frågor.

Svenska Kyrkans Unga valde Maria Wingård från Skellefteå på ytterligare en tvåårsperiod. För henne och hennes förbundsstyrelse kommer det att gå bra. Det vet jag.

Svenska Kyrkans Unga

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: