2007-09-03

Den lynnige Johansson kommer att bli besviken

Den 13 juni förklarade Arbetsdomstolen att arbetsgivaren Connex, numera Veolia, hade rätt att avskeda den facklige förtroendemannen Per Johansson, klubbordförande för SEKO (Facket för Service och kommunikation) i Stockholms Tunnelbana.

Nu går Johansson vidare till Europadomstolen och till SvD säger han att det är en fråga om yttrandefrihet. Men om man läser domen om de faktiska förhållandena förstår man att detta inte handlar om yttrandefrihet. Så till vida man tykcer att det är en yttrandefrihetsfråga att leva rövare och mer eller mindre hota arbetskamrater. Domarna i Europadomstolen kommer knappast att se vari Johanssons påstått kränkta yttrandefrihet består utifrån de omständigheter som gav arbetsgivaren rätt att avskeda honom. Två av AD:s ledamöter fann att det inte fanns skäl för avsked men däremot saklig grund för uppsägning. Johansson hade alltså enligt alla ledamöter i arbetsdomstolen gått över gränsen för det tillåtna.

Läser man domen (nedan) tonar bilden fram av en facklig förtroendeman som minst sagt verkar lynnig och oberäknelig. Sådana här ageranden måste var mycket ovanliga och är självklart inte acceptabla på arbetplatser. Det är ju inte bara höga chefer som fått utstå Johanssons aggresivitet. Även trafikbefäl, tunneltågförare och utomstående har drabbats av absurda verbala angrepp.

Yttrandefrihet på arbetsplatser är viktig men yttrandefrihet innebär inte att man får springa omkring och hota, kalla folk för svikare och grisarslen. Listan på Johanssons beteenden är anmärkningsvärt lång och ger bilden av en person som nog måste ändra attityd om han ska få arbetskamraters och arbetsgivares förtroende.

Johansson gör bort sig när småningom Europadomstolen konstaterar att han är ute och cyklar. Omdömet har inte bara sviktat i kampens hetta. Det sviktar även två månader efter en klockren dom.

Läs domen i dess helhet och bilda dig en egen uppfattning. Domskälen börjar på sidan 26.

Andra bloggar om:

Inga kommentarer: