2007-09-15

Från sängrökande norrman till jättedricks

Lucianatten 1974 brann anrika Laholmen Hotell i Strömstad. En sängrökande norrman lade hotellet i aska men 1984 reste sig, likt fågel Fenix, Laholmen som vi ser det i dag.

Jag läser nu om den 93-årige civilingenjören Matts O Westerberg som visat sin uppskattning för personalen på Laholmens Hotell i Strömstad genom att bilda en stiftelse bestående av aktier. Westerberg vill att aktiernas årliga avkastning, vilken enligt hotelldirektören Matthias Dalnoki kan bli uppemot 200 000 kronor, ska delas ut till "Årets medarbetare".

Även om jag inte bott lika många nätter på Laholmen som Westerberg har också jag bra minnen av servicen.

Matts O Westerbergs stiftelse för personalen på Laholmen är klockren. Nu kommer konkurrenterna att få svårt att tävla med Laholmen. Servicekänsla och lojalitet kommer att uppmuntras även om jag inte tror att avkastningen blir så hög som Dalnoki anger. Värdet på hotellrörelsen kommer genom denna stiftelse att öka.

Men ibland måste man tacka nej till gåvor som är förenade med villkor. Om villkoren är skrivna så att de i realiteten blir en belastning eller blir svåra att uppfylla måste man tacka nej.

Men ingenting tyder på att så är fallet när det gäller Westerbergs donation.

Grattis Laholmen, grattis personalen och grattis Strömstad.

Och sist men inte minst. Grattis till den norska hotellkedjan Rica som äger Laholmen Hotell. Den kedjans historia börjar året efter den sängrökande norrmannen, 1975, då Jan E. Rivelsrud och prins Carl Bernadotte bildade Rica Hotell-og Restaurantkjede A/S.

META:
Prins Carl Bernadotte (1911-2003) var kusin med Gustav VI Adolf och är mest känd från den så kallade Husebyaffären. I efterdyningarna av denna åtalades han för grovt ocker, ett brott som han också erkände. 1962 frikändes han dock eftersom rätten menade att han saknade uppsåt.

Jag noterar att GT benämner Matts O Westerberg som "elektrisk överingenjör". Riktigt roligt faktiskt. Det finns inget som tyder på att Westerberg är en gammal "stöt". Möjligen kommer han framgent att orsaka lite "spänning" på hotellet och "ledningen" måste tänka till varje år.

Hotellets webbplats

2 kommentarer:

Dr Zoom sa...

Hästgnägg, Där var herr Per Westberg fyndig! :-)

Per Westberg sa...

Man försöker.