2007-09-06

Livstid blev 23 år

UPDATE: HD prövar tre avkunnade domar om tidsbegränsning av livstidsstraff

Regeringen kan tidsbegränsa ett livstidsstraff genom att besluta om nåd. Men sedan ett knappt år kan en livstidsdömd som avtjänat minst tio år av sin strafftid genom beslut i Örebro tingsrätt få straffet omvandlat till ett tidsbegränsat straff [lag (2006:45) om omvandling av fängelse på livstid].

Örebro tingsrätt har tidigare prövat två ärenden som gäller en man respektive en kvinna och avslagit deras begäran att få ett tidsbegränsat straff.

Men igår kom Örebro tingsrätt med den första straffomvandlingen. En 56-årig man som avtjänat 14 år av sitt livstidsstraff för bland annat mord fick sitt straff tidsbestämt till 23 år.

Det är bra att denna möjlighet till domstolsprövning finns. Nu kan en livstidsdömd se vad som kan påverka möjligheten att få ett tidsbestämt straff. Även om denna livstidsdömde varit lite busig på fängelset har han skött sig överlag väl de senaste åren och han har en bra prognos. Risken för återfall i brott bedöms som liten.

Det är också roligt att se att en arbetsgivare lovar honom arbete efter frigivning.

Om omvandling av fängelse på livstid

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns ingenting mer demoraliserande än "livstids fängelse"! Mqan ska ALDRIG försätta en människa i en situation där hon "inte har någonting att förlora"! Villkorlig frigivning av "livstidsdömda" är enligt all statistik en succé - inom ett område där succéerna är få!

Per Westberg sa...

Jag är själv mycket kritisk till livstidsstraffet. Det är bättre att ha längre tidsbestämda straff.

Anonym sa...

Hur fick du tag i just det där pappret?

Per Westberg sa...

Vem frågar?

Det är en bra illustration i ett angeläget ämne.