2007-09-15

Rätt och fel om mobbingskadeståndet

Barn- och elevombudet vid Skolverket har framställt ett skadeståndskrav på 150 000 kronor mot Malmö kommun. Bakgrunden är att en elev vid Sundsbroskolan utsatts för verbala och fysiska kränkningar men att skolan inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att kränkningarna ska upphöra. Härigenom har kommunen inte levt upp till lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever.

Nu kommer frågan om skadestånd upp i Malmö tingsrätt. Kommunen har bevisbördan för att man inte åsidosatt sina åligganden enligt den nya lagen. Tidigare har barn- och elevombudet inlett processer med skadeståndskrav mot tre kommuner (Färgelanda, Göteborg och Norrköping). Skadeståndskraven har då legat mellan 25 000 och 40 000 kronor. Men i Malmöfallet motiveras det höga skadeståndskravet bland annat på det allvarliga brott som begåtts när eleven tejpats fast vid ett träd.

Jag är övertygad om att denna lag kan motverka mobbing. Risken för rejäla skadestånd är ett incitament för skolan att aktivera sig ännu mer för att upptäcka och motverka kränkningar.

Nyhetsrapporteringen
När jag igår såg nyhetsrapporteringarna kring detta fall blev jag lite konfunderad. Först ut var TV 4 Nyheterna som intervjuade modern som namngavs med förnamn. Reportaget avslutades med att man av hänsyn till familjen inte ville ange efternamn. Men så börjar SvT Rapport som har en intervju med pojken själv - namngiven och allt.

Jag tycker nog att SvT Rapport är lite okänsliga. Förvisso gav pojken ett mycket gott och stabilt intryck men frågan är om vårdnadshavarna verkligen var överens om hur rapporteringen skulle läggas upp.

PetimäterPer
PetimäterPer måste klanka lite på SvD som talar om Barn- och elevombudsmannen, Lars Arrhenius. Den korrekta benämningen på hans befattning är Barn- och elevombudet och han finns vid myndigheten Skolverket. Barn- och elevombudet är alltså inget nytt ombudsmannainstitut vid sidan av DO, HomO, HO, JämO och JO. I stället handlar det om att Skolverket fått en ny uppgift.

Lag (2006:67) om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever

Barn- och elevombudets beslut
Skadeståndskravet
Beslut angående skolsituationen för grundskoleelev på Sundsbroskolan

2 kommentarer:

Anonym sa...

Barn har inte samma värde som vuxna. Inte i ett samhälle som detta. Jag kommer själv ihåg hur det var när jag gick i skola och hur nonchalant lärarna betedde sig. Mobbade elever skall ha skadestånd och lärarna skall också ha straff för att de inte tar sitt ansvar.

Det stämmer det som står i tidningen. Att skedde liknande på en vuxen arbetsplats så skulle det bli anmälan direkt och fängelsestraff för våld och takasserier. Men nu är det fråga om "oförståndiga små barn", så det är inte värt någon uppmärksamhet, för de är så små och ofarliga. Men en dag skall de bli vuxna de med.

Per Westberg sa...

Jag tror att skadeståndskravet kan få kommunerna att tänka till.