2007-11-27

Nej inte JK


Bilden har jag tagit i Berlin och kommer från en kampanj för Tyska Evangeliska kyrkans kamp mot den utbredda människohandeln som följer i prostitutionens spår.
Rädda Barnens distriktsordförande på Gotland har enligt DN.se JK- och PO-anmält Vecko-Revyns mycket egendomliga artikel om en 25-årig kvinna som extraknäcker som prostituerad.

Det är naturligt för Rädda Barnen att reagera på den här typen av journalistik. Rädda Barnen ska ju uppmärksamma barn- och ungdomars problem och försöka påverka makthavare och samhällets institutioner. Rädda barnen kommer i kontakt med prostitution både i Sverige och utomlands och har sannolikt en bild som inte överensstämmer med den som förmedlades i Vecko Revyn. Likaså möter Rädda Barnen ungdomar som har ett komplicerat förhållande till den egna och andras sexualitet. Men när någon företrädare för organisationen gör ett sådant medialt utspel att de rapporteras i Dagens Nyheter hade man hoppats att det föregåtts av en gemensam strategi i organisationen. Rädda Barnen har ju annars en sällsynt kompetent styrelse och ledning och vet säkert hur man bör hantera sådan här situationer.

Nu blir det bara lite löjligt men anmälningar till höger och vänster i stället för att sakligt kritisera artikeln. Rädda Barnen har en rik erfarenhetsbank för att övertyga Vecko-Revyns läsare om att artikeln om den prostituerade kvinnan ger en felaktig bild.

Justitiekanslern kommer att avskriva ärendet eftersom det inte handlar om tryckfrihetsbrott. Det är lyckligtvis tillåtet att skriva om de flesta tokigheter liksom det är tillåtet att bemöta dem. För det är väl inte så att anmälaren tror att artikeln gör sig skyldig till uppvigling.

En anmälan till PO är kanske mer rätt även om jag har svårt att förstå att artikeln skulle strida mot god publicistisk sed - Se spelregler för press, radio och tv.

Håll nu fokus på den verkliga frågan. Prostitution orsakar elände. Det menar även Vecko-Revyns chefredaktör och det är trots allt väldigt rakryggat att ångra och beklaga bildvalet.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Är en felaktig bild av prostitution detsamma för dig att den inte stämmer överens med dins fördomar om horor?

Per Westberg sa...

Men så har jag ju inte skrivit. Jag skrev: Rädda Barnen har en rik erfarenhetsbank för att övertyga Vecko-Revyns läsare om att artikeln om den prostituerade kvinnan ger en felaktig bild. . Det är Rädda Barnen som är subjekt inte jag.

Anonym sa...

Ok sorry men jag hade för mig att du kanske dela uppfattningen om att reportaget i VR ger en felaktig bild av prostitution. Sorry!

Per Westberg sa...

Nej det är säkert en autentisk intervju även om den inte är särskilt representativ för prostitution i allmänhet.

Men jag tror att Vecko Revyns läsare kan läsa artikeln med ett kritiskt öga.