2007-11-10

Slamkrypare i SvD:s nyhetstest


Bild: Överåklagare Christer van der Kwast, foto från Åklagarmyndighen, fotograf Thomas Carlgren
Fråga 8 i veckans upplaga av SvD:s Nyhetstest lyder:

I kölvattnet efter Ulrica Schenströms krogäventyr med en TV4-journalist beordrade Sveriges överåklagare en husrannsakan på TV4 för att få tag på krogkvittot. Vad heter Sveriges överåklagare?

1. Christer von Trapp
X. Christer van der Kwast
2. Göran Lambertz

Förvisso är Christer van der Kwast överåklagare. Men detta finns faktiskt flera överåklagare i Sverige (nio tror jag). Och kan man namnen på dem är man antingen riktig kalenderbitare eller löneassistent hos Åklagaremyndigheten.

Nationalencyklopedien har också fel när man säger att överåklagare är en åklagare som är chef för åklagarmyndigheten i ett åklagardistrikt. Sedan 2005 är åklagarmyndigheten nämligen en enda myndighet över hela landet. Till åklagarväsendet hör också Ekobrottsmyndigheten som är en egen myndighet.

Denna gång överträffas Nationalencyklopedien av Wikipedia som sannolikt har helt rätt när man skriver följande om överåklagare:

Överåklagare var 1996-2005 chef för en åklagarmyndighet i en åklagarregion. Sedan 2005 är en överåklagare chef för ett utvecklingscentrum inom åklagarmyndigheten. Dessutom finns det överåklagare som tjänstgör i Riksåklagarens kansli. Generaldirektören och chefen för Ekobrottsmyndigheten har i åklagarfrågor ställning som överåklagare.

Inga kommentarer: