2007-12-29

Detection of Horse Allergen around a Stable


Tre forskare från UAS och Karolinska institutet har i tidskriften International Archives of Allergy and Immunology publicerat en undersökning som visar att man inte kan påvisa hästallergen i luften på längre avstånd än 50 meter från stall eller hagar. -Våra resultat talar för att det finns goda skäl att revidera Boverkets nuvarande rekommendation om en gräns på minst 500 meter mellan bostäder eller kontor och närmaste stall eller hage, säger Lena Elfman, forskare vid Arbets- och miljömedicin vid Akademiska sjukhuset.

Intressant i rapporten är att den främsta spridningen av hästallergen till medmänniskor sker genom de som varit i kontakt med hästar. Hästarna själva är alltså inte problemet.

Vi får hoppas att Boverket nu tittar över sitt regelverk och att fler etableringar i hästnäringen kan ske nära där människor bor. Om inte annat kan detta komma att innebära att det blir bättre standard överlag på ridanläggningar. Målsättningen måste enligt min mening vara att ridanläggningar är som gym. Man går dit, tar på sig sina särskilda kläder, man utför sin aktivitet och man avslutar med dusch och klädbyte. På detta vis kan andra offentligga miljöer såsom bussar, kontor och skolor få lägre halter allergiframkallande ämnen.

Fritt referat av forskningsrapporten, Detection of Horse Allergen around a Stable
Upsala Nya Tidning skriver också om detta

Läs även andra bloggares åsikter om

1 kommentar:

Karin sa...

Själv reagerar jag oerhört negativt på när hästmänniskor kommer in på ICA iförda hästkläder.

Och då har jag själv varit inbiten hästtjej.