2007-12-11

För vems skull?

SvD berättar att Boo FF i Nacka utanför Stockholm gör en elitsatsning tillsammans med fotbollsakademien. -Det handlar om en kontrollerad och vetenskaplig verksamhet där individen står i fokus. Fotboll är huvudämne men barnen får också mental träning, medieträning och undervisning om kost och hälsa, säger klubbdirektören Tom Sandholm.

Invändningen mot denna satsning är dock att klubbdirektören talar om niooåringar. SIC!

Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson är kritisk i en intervju i samma tidning och hon menar att tidiga elitsatstningar motverkar idrottens grundidé. Enligt riksidrottsförbundets riktlinjer ska barnidrott upp till tolv års ålder främst präglas av lek.

Gång efter annan får vi veta att tidigt urval mot elitsatsningar är fel. Inte minst utifrån att forskning visar att man i tidig ålder inte kan plocka ut talanger. Det är därför anmärkningsvärt att en klubbdirektör så entusiastikt talar om satsningen. Det är ju tämligen uppenbart att satsningen är till för några vuxnas skull. Hur dumt låter det inte att tala om mediaträning för nioåringar och hur ser kriteriet ut för att påstå att verksamheten är vetenskaplig? Är det inte så att klubbdirektören egentligen drömmer om att vara klubbdirektör i FC Barcelona eller FC Nazionale.

Boo FF måste tänka om och hur tänker Nacka kommun när kommunala anläggningar ockuperas av sådan här verksamhet. Det är kanske roligt om något framtida fotbollsproffs kommer från Orminge och tar över kändisskapet efter Marcoolio. Men samtidigt innebär indirekt stöd till sådana här satsningar att färre finns kvar i idrotten vilket i sig leder till att det blir fler som springer runt och gör bus.

Läs även andra bloggares åsikter om

2 kommentarer:

Leif Ekstedt sa...

Är det inte Thomas Bodström ,som är ordförande i föreningen?
Å ena sidan elitsatsning och å andra sidan tycker han satsningen är olämplig. Vem kom med förslaget?

Per Westberg sa...

Thomas Bodström är ledamot i styrelsen och nog måste det vara lite besvärande.