2007-12-26

Könsneutrala förnamn

Nya efternamn
DN återger en lista på nya efternamn som godkänts under 2007. SvD och Sydsvenskan publicerar ett TT-telegram i samma ämne. I enlighet med svensk tradition tycks namn som hänsyftar på naturen vara populära. Exempel på dessa är Drömskog, Solklippa och Trollefur. Djurvärlden tycks också fascinera och där finns det hårda namnet Blackwolf som kanske i framtiden kommer att bäras av Ulf och Ylva Blackwolf. Det är naturligtvis bara en vanesak att man reagerar på Blackwolf samtidigt som namn som Wolf och Varg glider förbi. Betydligt beskedligare är det lilla söta efternamnet Skogsmus vilket jag tror skulle kunna passa en försvarsminister - typ Sten Skogsmus. Annars är det ju inte helt ovanligt i riddarhuset med ätter som bär djurnamn exempelvis Hermelin och Uggla.

På Patent- och registreringsverkets webbplats finns en tjänst som man kan ta hjälp av om man vill hitta ett nytt efternamn -Bilda ett helt nytt efternamn. Jag skapade till exempel det utmärkta namnet Kruså på bara tre sekunder. Men Westberg får duga.

Könsneutrala förnamn
På Patent- och registreringsverkets webbplats kan man finna en lång förteckning över förnamn som bärs av både kvinnor och män. Könsneutrala Benny, Bojan, Bonnie, Eddy, Eve, Guy, Jasmin och Robin paras med en mängd utländska namn som jag inte hade en aning om bärs av både män och kvinnor. Exempel på ett sådant namn är Mohamoud och Mohamud.

Själv heter jag Per och detta namn bärs enligt SCB av två kvinnor och 175 255 män.

Aftonbladet

2 kommentarer:

Anonym sa...

Skogsmus låter rart. Dock inte Husmus och absolut inte Svartråtta. :-) Men det skulle vara kul. God fortsättning!

Per Westberg sa...

Själv tycker jag möss är läskiga. Igår var det operation rädda mus i stallet. Katten var inte glad över detta tilltag.

Vi syns snart.